Thermomix - zupa pomidorowa

2024-07-07 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Thermomix - zupa pomidorowa
Zupa pomidorowa to klasyk polskich stołów, uwielbiana przez dzieci i dorosłych. Dzięki Thermomixowi przygotowanie jej jest szybkie i proste, a smak jest niezapomniany. Pomidory, będące głównym składnikiem zupy, są bogate w likopen, który działa jako silny przeciwutleniacz, wspomagając układ odpornościowy i zmniejszając ryzyko chorób serca. Ponadto, pomidory są źródłem witamin A, C oraz potasu, które są niezbędne dla zdrowia oczu, skóry i układu nerwowego.

Alternatywy składników:

  • Pomidory: Jeśli nie masz świeżych pomidorów, możesz użyć pomidorów z puszki.
  • Bulion drobiowy: Można zastąpić bulionem warzywnym lub kolagenowym, który ma liczne korzyści zdrowotne, w tym wsparcie dla stawów i jelit.
  • Śmietana: Zamiast kwaśnej śmietany możesz użyć jogurtu naturalnego lub wegańskiego zamiennika.

Wskazówki dotyczące przepisu:

  • Konsystencja: Aby zupa była bardziej kremowa, można dodać więcej pomidorów lub zagęścić ją ziemniakami.
  • Dodatki: Zupę można podawać z ryżem, makaronem, lanymi kluskami, czy grzankami z chleba posmarowanego czosnkiem.

Korzyści zdrowotne i wady tego dania:

  • Korzyści zdrowotne: Pomidory, jako źródło likopenu, witamin A i C oraz potasu, wspierają zdrowie serca, wzrok oraz układ odpornościowy.
  • Wady: Zupa może być nieodpowiednia dla osób z nietolerancją laktozy, chyba że użyje się zamienników nabiałowych.

Kalorie:

  • Całkowita liczba kalorii: 600 kcal
  • Kalorie na porcję: 150 kcal

Składniki

    • Cebula: 80 g (przekrojona na połówki)
    • Czosnek: 1-3 ząbki
    • Masło: 30 g
    • Pomidory: 700 g (obrane, pokrojone na kawałki lub z puszki)
    • Kostka bulionu drobiowego lub 1 łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego
    • Sól ziołowa: 1/2 - 1 łyżeczka
    • Przyprawa uniwersalna: 1 płaska łyżeczka
    • Cukier: 1 łyżeczka
    • Pieprz: 2-3 szczypty
    • Woda: 500 g
    • Kwaśna śmietana 18%: 100 g
    • Pietruszka: 2 gałązki (tylko liście, posiekane do przybrania)

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Cebula i czosnek: Do naczynia miksującego włóż cebulę i czosnek, rozdrobnić 3 sekundy na obrotach 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia.
  2. 2. Duszenie: Dodać masło i dusić przez 2 minuty 30 sekund na Varoma, obroty 2.
  3. 3. Pomidory i przyprawy: Dodać pomidory, kostkę rosołową i przyprawy, gotować przez 10 minut na 100°C, obroty 2, a następnie zmiksować przez 40 sekund, stopniowo zwiększając obroty od 1 do 10.
  4. 4. Dodawanie wody i śmietany: Dodać wodę i śmietanę, gotować przez 5 minut na 100°C, obroty 2. Doprawić do smaku, jeśli to konieczne.
  5. 5. Podawanie: Posypać posiekaną natką pietruszki i podawać.
  6. 6. Wskazówki: Podawać z ryżem, makaronem lub lanymi kluskami. Zupę można zagęścić 1-2 ugotowanymi w mundurkach, obranymi ziemniakami, dodając je w punkcie 3 przed zmiksowaniem.
  7. 7. Podsumowanie: Zupa pomidorowa przygotowana w Thermomixie to szybkie i zdrowe danie, które można łatwo modyfikować, dodając różne składniki i przyprawy. Dzięki właściwościom pomidorów, zupa ta jest doskonałym wyborem dla osób dbających o zdrowie i dietę.

Iwona

Helpful
(0)
Generalnie nie przepadałam za zupa pomidorowa. Gotuję jednak często ze względu na to że córka bardzo lubi. Wypróbowałam kilka różnych przepisów, z kilku platform. Dobre były,nie powiem…..Ala ta tutaj to po prostu REWELACJA!!! Zrobiłam sie ogromna fanka tej zupki i gotuje teraz nie tylko dla córki ale dla siebie. Polecam serdecznie, poniewaz to jak do tej pory najlepszy przepis na nasza pomidorowa EVER!!! Pozdrawiam
Reply

Answering to comment

Tajska pikantna zupa z kurczaka
(1)
Zupa z botwinki
(1)
Zupa fasolowa z ziemniakami
(1)
Rozgrzewająca zupa z czerwonej soczewicy
(1)
Rosół z pieczonej kaczki z domowym makaronem
(1)
Botwinka z jajkiem
(1)