Rolada ekspresowa

2024-07-01 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Rolada ekspresowa
Rolada ekspresowa to nie tylko szybki i prosty przepis na pyszny deser, ale również doskonały sposób na dostarczenie organizmowi cennych składników odżywczych. Głównym składnikiem tej rolady są jabłka, które są bogate w błonnik, witaminę C i przeciwutleniacze. Regularne spożywanie jabłek wspomaga trawienie, wzmacnia układ odpornościowy i może pomóc w obniżeniu ryzyka wielu chorób przewlekłych.

Alternatywy składników
  • Jabłka można zastąpić gruszkami, brzoskwiniami lub śliwkami.
  • Cukier można zastąpić ksylitolem lub erytrytolem, co zmniejszy kaloryczność deseru.
  • Mąka pszenna może być zamieniona na mąkę migdałową dla wersji bezglutenowej.

Porady dotyczące przepisu:
  • Użycie cynamonu do posypania jabłek doda im aromatycznego smaku.
  • Można dodać rodzynki lub skórkę pomarańczową, aby wzbogacić smak rolady.

Korzyści zdrowotne
  • Jabłka: Wysoka zawartość błonnika pomaga w regulacji poziomu cukru we krwi, a antyoksydanty chronią przed stresem oksydacyjnym.
  • Jajka: Dostarczają pełnowartościowego białka oraz witamin z grupy B, które są ważne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.

Kalorie
  • Całkowita kaloryczność: Około 1800 kcal
  • Kalorie na porcję: Około 225 kcal

Składniki

    • Jajka: 4
    • Mąka: 3/4 szklanki
    • Cukier do wypieków: 1/2 szklanki
    • Proszek do pieczenia: 1/2 łyżeczki
    • Cukier: 2 łyżki
    • Jabłka: 4-5

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Największą blachę jaka mieści się w piekarniku wyłożyć papierem do pieczenia. Papier posmarować masłem.
  2. 2. Jabłka obrać, pokroić w cienkie plastry i ściśle ułożyć na blaszce. Wierzch posypać 2 łyżkami cukru.
  3. 3. Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier. Kiedy piana jest już sztywna i błyszcząca, a cukier całkowicie rozpuszczony, dodawać po jednym żółtku.
  4. 4. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sito i wsypać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać.
  5. 5. Masę wylać na jabłka i równomiernie rozprowadzić. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 170°C przez około 40 minut.
  6. 6. Na blacie kuchennym ułożyć czystą ściereczkę. Ciasto wyjąć z piekarnika i odwrócić do góry nogami. Delikatnie zdjąć z jabłek papier do pieczenia.
  7. 7. Ciasto ściśle zwinąć wzdłuż dłuższego boku, tak by jabłka znalazły się wewnątrz. Roladę zawinąć w ścierkę i odstawić, by nieco przestygła.
  8. 8. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
  9. 9. Podsumowanie: Rolada ekspresowa to szybki i łatwy deser, który zachwyci smakiem każdego. Dzięki bogactwu jabłek jest nie tylko smaczna, ale również zdrowa. Idealna na każdą okazję, zawsze cieszy się dużą popularnością.
Muffiny z czekoladą w środku
(2)
Brzoskwioniowe Eton mess z lemon curd
(1)
Serowe jagodzianki
(1)
Domowa masa marcepanowa
(1)
Biszkopt z kremem karpatkowym i owocami
(19)
Kręcone drożdżówki z serem
(1)