Jabłka pieczone z cynamonem i goździkami

2022-12-03 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Jabłka pieczone z cynamonem i goździkami
Najlepsze rzeczy są czasem już odkryte, trzeba tylko o nich pamiętać. Takie właśnie są te pieczone w piekarniku jabłka z cynamonem i goździkami. Dla mnie to jeden z najsmaczniejszych deserów. Naprawdę je uwielbiam, dlatego dzielę się z Wami wszystkimi tym fantastycznym przepisem! 

Składniki

    • Jabłka: 4
    • Cukier nierafinowany: 2 łyżki (użyłam kwiatu kokosowego)
    • Cynamon cejloński: 1 łyżeczka
    • Goździki: 4-5

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Najpierw umyj jabłka i usuń z nich pestki.
  2. 2. Następnie wyłóż blachę do pieczenia papierem z masłem i ułóż jabłka.
  3. 3. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni Celsjusza, grzanie od góry i od dołu (bez funkcji bryzy).
  4. 4. Rozgnieć w tłuczku i moździerzu 4-5 goździków, dodaj 1 łyżeczkę cynamonu i 2 łyżki ulubionego cukru. Wszystko dobrze wymieszać.
  5. 5. Po tym jak jabłka będą się piec przez 20 minut, wyjmij je z piekarnika, posyp mieszanką cukru i włóż z powrotem do piekarnika na kolejne około 25 minut, aż będą miękkie. Smacznego!
  6. 6. Tip: Jeśli używasz mniejszych niż średnie jabłek, odpowiednio skróć czas gotowania. Ja najczęściej używam średnich - dużych.
Apple galette z jabłkami
(1)
Miękkie chrusty na kefirze
(2)
Delikatny mus czekoladowy
(1)
Suflet bananowy
(1)
Domowe sezamki
(1)