Risotto ryżowe - prawdziwy klasyczny włoski przepis z serem

2023-01-07 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Risotto ryżowe - prawdziwy klasyczny włoski przepis z serem
Nauczyłam się robić to risotto (risotto ryżowe) chyba od Rebeki, Włoszki, z którą miałam zaszczyt studiować na uczelni w Wielkiej Brytanii. To risotto jest zdecydowanie klasycznie włoskie - nie za dużo podstawowych składników, nie za dużo wymyślnych dodatków, ale dla mojej rodziny zawsze jest najsmaczniejsze, bo jest kremowe, nie za gęste, nie za twarde - jest jak w bardzo dobrej restauracji, po prostu idealne. Szkoda, że risotto (lub po litewsku mnogiarzhis) jest często niedoceniane i podawane jedynie jako dodatek do dań z ryb lub drobiu. Można ją doskonale zjeść jako danie główne!

Składniki

    • pomidory: 6
    • wywar z kurczaka: 1,25 litra
    • masło: 60 gramów
    • Oliwa z oliwek: 1 łyżka.
    • Cebula: 1
    • Włoski ryż Arborio: 300 gramów
    • Bazylia: do smaku
    • Sól
    • czarny pieprz
    • Parmezan: ~50 gramów

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Najpierw należy przygotować pomidory. Zanurzamy je we wrzątku na około minutę i obieramy ze skórek.
  2. 2. Następnie pokrój pomidory w kostkę i usuń pestki.
  3. 3. Doprowadzić bulion do wrzenia i trzymać w cieple.
  4. 4. Na dużej patelni roztopić połowę masła i oleju.
  5. 5. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, zmniejszyć ogień do średniego i smażyć, aż cebula będzie żółta.
  6. 6. Następnie dodajemy pomidory, doprawiamy solą i mielonym czarnym pieprzem i sauté przez około 10 minut.
  7. 7. Następnie dodajemy ryż, mieszamy i dodajemy odrobinę wywaru.
  8. 8. aMieszaj, aż bulion odparuje, wtedy dodaj więcej. Gotuj w ten sposób, aż zużyjesz cały bulion, a ryż osiągnie pożądaną jędrność - nie może być mięsisty, ale al dente.
  9. 9. Tuż przed końcem dodajemy pozostałe masło, posiekaną bazylię i posypujemy startym parmezanem.
Chiński ryż smażony z jajkiem i warzywami
(1)
Naczynia kapustne w piekarniku
(1)
Majonez z fasoli
(1)
Wegetariańska makaronowa zapiekanka
(17)
Pyszny wegetariański gulasz z chili
(1)
Zupa fasolowa z ziemniakami
(1)