Idealnie przygotowane "Oponki" bardzo smakują na słodkie śniadanie - razem z poddanym dżemem przy filiżance herbaty lub kawy albo soku !
Składniki
jajka: 2
maizena: 4 łyżki
twaróg mielony: 4 łyżki
proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
świeże drożdże: 1 łyżeczka
słodzik
Wykonanie przepisu
1. Na początku wszystkie składniki kładziemy do miski i mieszamy.
2. Następnie polecam wam silikonowe foremki do oponek albo opiekacz do pączków. Można też upiec je w foremkach do muffin. Ja nie miałam ani foremek ani opiekacza, więc piekłam je w porcelanowej grubej miseczce. Dziurkę uzyskałam przez wsadzenie w środek mniejszej miseczki.
3. Wtedy kładziemy zapełnione foremki do piekarnika pieczemy w temperaturze 175 stopni przez 15-20 minut.
4. Wybieramy z piekarnika i układamy na talerzu.
5. Na zakończenie na małej miseczki kładziemy dżem i możemy podawać. Smacznego !