Proponuję zrobić dżem dyniowy z plasterkami cytryny. Nigdy wcześniej nie zbierałem dyni i nie gotowałem dżemu, ale w tym sezonie jest dużo dyń, a każda waży 4-5 kg: kroję i musisz coś z tym zrobić od razu. Postanowiłem zrobić dżem.
Składniki
dynia (pulpa bez skórki): 500 gram
cytryna: 1
cukier: 500 gram
Wykonanie przepisu
1. Obierz miąższ dyni i pokrój w kostkę 1 * 1 cm.
2. Pokrój cytrynę na małe plasterki. Skórka nie jest czysta, usuń kości.
3. Umieść dynię i cytrynę na patelni ze stali nierdzewnej z grubym dnem, dodaj cukier i lekko wstrząśnij, aby cukier rozdzielił się między kawałki dyni i cytryny. Opuszczamy patelnię na chwilę (30-40 minut), aż dynia zacznie soczyć.
4. Następnie postaw patelnię na kuchence, włącz gaz i zagotuj zawartość. Zmniejszyć gaz i gotować dżem przez 20 minut. Następnie wyłącz gaz i ostudź dżem do temperatury pokojowej. Następnie powtórz jeden lub dwa kroki z całkowitym chłodzeniem. Kawałki dyni staną się miękkie i lekko przezroczyste, a syrop będzie płynny.
5. Ten dżem jest doskonałym dodatkiem do filiżanki herbaty lub z naleśnikami, naleśnikami. Smacznego!