Racuchy na maślance są puszyste i pyszne! Zaskoczyły mnie prostotą wykonania i niezwykłym smakiem. Jestem zachwycona tym przepisem i każdego gorąco zachęcam do zrobienia tych magicznych placków.
Składniki
jajka: 1
cukier: 2 łyżki
cukier waniliowy: 1 łyżeczka
roztopione i schłodzone masło: 2 łyżki
maślanka: ~ 235 ml (można zastąpić kefirem lub kwaśnym mlekiem)
mąka: 155 gram
sól: ćwierć łyżeczki
proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
jabłka: 2 (średnia wielkość)
Wykonanie przepisu
1. Najpierw wymieszaj w misce mąkę, sól, proszek do pieczenia i wszystko przesiej.
2. Następnie w innej misce ubij jajko, cukier, cukier waniliowy, masło i maślankę na gładką masę.
3. Dodaj starte jabłka i wymieszaj.
4. Następnie dodaj mąkę do masy jajecznej i dokładnie wymieszaj tylko tak, aby mąka nie była widoczna. Ciasto nie powinno mieć jednorodnej masy, w przeciwnym razie racuchy staną się cienkie i gumowate.
5. Odstawić ciasto na około 15-20 minut.
6. Następnie lekko posmaruj patelnię olejem.
7. Piecz racuchyz obu stron na średnim ogniu. Ciasta nie mieszamy, tylko akuratnie wkładamy na patelnię. Podawać samodzielnie lub z ulubionymi dodatkami. Pyszne!