Naleśniki ze szpinakiem i fetą zapiekane w sosie serowym

2024-07-09 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Naleśniki ze szpinakiem i fetą zapiekane w sosie serowym
Naleśniki ze szpinakiem i fetą zapiekane w sosie serowym to pyszne i pożywne danie, które idealnie sprawdzi się na obiad czy kolację. Szpinak, będący głównym składnikiem farszu, jest bogatym źródłem żelaza, wapnia oraz witamin A i C, co przyczynia się do wzmocnienia układu odpornościowego i zdrowia kości. Feta dodaje charakterystycznego, wyrazistego smaku, a zapieczony sos serowy tworzy pyszną, chrupiącą skórkę na wierzchu naleśników.

Alternatywy składników

  • Szpinak: Można użyć świeżego szpinaku zamiast mrożonego. Wystarczy go krótko podsmażyć, aby zmiękł.
  • Ser feta: Zamiast fety można użyć innego białego sera, na przykład ricotty lub twarogu, dla łagodniejszego smaku.
  • Ser gouda: Można zastąpić innym twardym serem, takim jak cheddar czy edam.

Wskazówki dotyczące przepisu

  • Szpinak dobrze odparować z nadmiaru wody przed dodaniem fety, aby farsz nie był zbyt wodnisty.
  • Farsz można przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce, co skróci czas przygotowania dania w dniu pieczenia.
  • Naleśniki najlepiej smażyć na dobrze rozgrzanej patelni, co zapewni równomierne przypieczenie.

Korzyści zdrowotne i wady tego dania

  • Korzyści zdrowotne: Szpinak jest bogaty w składniki odżywcze, wspiera zdrowie serca, kości i układu odpornościowego. Ser feta dostarcza białka i wapnia, co jest ważne dla zdrowia kości.
  • Wady: Danie może być kaloryczne ze względu na dużą ilość sera i masła. Osoby na diecie redukcyjnej powinny spożywać je z umiarem.

Kalorie

  • Całkowita liczba kalorii: około 2400 kcal
  • Kalorie na porcję: około 600 kcal

Składniki

    Na ciasto naleśnikowe:
    • Mąka: 1 3/4 szklanki
    • Mleko: 250 ml
    • Woda: 250 ml
    • Jajko: 2 sztuki
    • Sól: 1 szczypta
    Na farsz:
    • Szpinak mrożony: 600 g
    • Cebula: 2 sztuki
    • Czosnek: 3 ząbki
    • Ser feta: 150 g
    • Parmezan starty: 3 łyżki
    • Sól: szczypta
    • Gałka muszkatołowa: do smaku
    • Masło: 1 łyżeczka
    • Olej: 1/2 łyżki
    Na beszamel
    • Masło: 2 łyżki
    • Mąka: 2 łyżki
    • Mleko: 350 ml
    • Sól: do smaku
    • Pieprz: do smaku
    • Gałka muszkatołowa: do smaku
    • Ser żółty gouda tarty: 100 g
    • Parmezan starty: 3 łyżki
    • Kurkuma mielona: 1/2 łyżeczki
    Do posypania
    • Ser żółty gouda tarty: 100 g

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Naleśniki: Wszystkie składniki ciasta zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Ciasto odstawić na 30 minut. Na dobrze rozgrzanej patelni smażyć cienkie naleśniki z obu stron na rumiano.
  2. 2. Farsz: Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle z olejem. Dodać mrożony szpinak, smażyć do rozmrożenia i odparowania wody. Następnie dodać przeciśnięty czosnek, pokruszoną fetę, parmezan oraz przyprawy. Farsz lekko przestudzić.
  3. 3. Beszamel: W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i zrobić gładką zasmażkę. Stopniowo dolewać mleko, ciągle mieszając. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i dodać starty ser. Wymieszać do rozpuszczenia.
  4. 4. Składanie: Na każdy naleśnik nałożyć farsz i zwinąć w rulon. Naleśniki ułożyć ciasno w wysmarowanym masłem naczyniu do zapiekania. Polać beszamelem i posypać startym serem gouda.
  5. 5. Pieczenie: Piec w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 30-40 minut do zarumienienia wierzchu. Przed podaniem chwilę odczekać, aby sos lekko się związał.
  6. 6. Podsumowanie: Naleśniki ze szpinakiem i fetą zapiekane w sosie serowym to pyszne i sycące danie, które łączy w sobie bogactwo składników odżywczych ze szpinaku i sera. Doskonałe na obiad czy kolację, zarówno dla rodziny, jak i na specjalne okazje.
Bezglutenowe pancakes jabłkowe, bez tłuszczu
(1)