Puszysty raj - rogaliki drożdżowe z budyniem i prażonym jabłkiem

2025-04-23 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Puszysty raj - rogaliki drożdżowe z budyniem i prażonym jabłkiem
Rogaliki drożdżowe z budyniem i prażonym jabłkiem to prawdziwa uczta dla podniebienia, która przenosi nas do czasów tradycyjnej polskiej kuchni. Te puszyste i delikatne przysmaki to idealne połączenie aksamitnego ciasta drożdżowego z kremowym budyniem i słodko-kwaśnym nadzieniem jabłkowym. Każdy kęs tych rogalików to podróż przez różnorodne tekstury - od miękkiego ciasta, przez kremowy budyń, po soczystą słodycz jabłek, a wszystko to uwieńczone chrupiącą kruszonką i orzeźwiającym lukrem cytrynowym. 
Ta receptura została starannie dopracowana, aby zapewnić idealne proporcje wszystkich składników. Rogaliki są nie tylko pyszne, ale również niezwykle efektowne wizualnie - złociste z wierzchu, z widoczną kruszonką i błyszczącym lukrem, który dodaje elegancji. Tradycyjnie serwowane na świątecznych stołach, obecnie cieszą się popularnością przez cały rok jako doskonały dodatek do porannej kawy, popołudniowej herbaty czy wieczornego deseru. 
Reklama

Proces tworzenia tych rogalików to przyjemne doświadczenie kulinarne, które napełni Twój dom niebiańskim aromatem świeżego pieczywa, wanilii i cynamonu. Choć przygotowanie wymaga nieco czasu i cierpliwości, efekt końcowy wynagradza każdą minutę spędzoną w kuchni. Rogaliki zachowują świeżość przez kilka dni, choć rzadko kiedy udaje się, by przetrwały dłużej niż jeden dzień - znikają w mgnieniu oka, pokradzione przez łakomczuchów! 

Alternatywy składników
 
Reklama

  • Zamiast mąki pszennej typu 550 można użyć mąki uniwersalnej lub mieszanki mąki pszennej z niewielką ilością mąki orkiszowej dla bardziej wyrazistego smaku.
  • Świeże drożdże można zastąpić suszonymi (około 14g), pamiętając o odpowiednim dostosowaniu procesu aktywacji.
  • Zamiast masła można wykorzystać margarynę do pieczenia, choć wpłynie to na ostateczny smak wypieku.
  • Cukier biały można zamienić na cukier trzcinowy lub brzozowy dla ciekawszego profilu smakowego.
  • W przypadku braku cukru waniliowego, można użyć ekstraktu waniliowego (1 łyżeczka) lub ziarenka z prawdziwej laski wanilii.
  • Jabłka można zastąpić gruszkami, śliwkami lub mieszanką owoców sezonowych dla urozmaicenia.
  • Budyń waniliowy można zamienić na budyń śmietankowy, kokosowy lub czekoladowy, w zależności od preferencji smakowych.
  • Lukier cytrynowy można zrobić z sokiem pomarańczowym lub z dodatkiem niewielkiej ilości likieru dla wersji dla dorosłych.

Wskazówki dotyczące przepisu
 
  • Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, aby ciasto drożdżowe najlepiej wyrosło.
  • Ciasto należy wyrabiać minimum 10 minut, aż stanie się elastyczne i gładkie - to gwarancja puszystości rogalików.
  • Podczas przygotowywania zaczynu drożdżowego, temperatura mleka powinna być letnia (około 37°C) - zbyt gorące mleko zabije drożdże.
  • Wyrabiane ciasto można przykryć ściereczką, aby nie obsychało i lepiej rosło w cieple.
  • Przed nałożeniem nadzienia jabłkowego warto odcedzić nadmiar soku, aby rogaliki nie nasiąkły zbyt mocno.
  • Budyń powinien być całkowicie wystudzony przed użyciem, aby nie "zaparzył" ciasta.
  • Dla większej precyzji przy formowaniu rogalików, warto użyć radełka do pizzy do krojenia ciasta.
  • Rogaliki najlepiej spożyć w dniu wypieku, ale można je odświeżyć następnego dnia, podgrzewając przez kilka sekund w mikrofalówce.
  • Aby uzyskać błyszczącą powierzchnię rogalików, można dodać do jajka do smarowania łyżeczkę mleka.
  • Kruszonkę najlepiej przygotować na samym końcu i trzymać w lodówce do momentu użycia, aby zachowała odpowiednią konsystencję.

Składniki

    Ciasto drożdżowe (16 rogalików:) 
    • Mąka pszenna (typ 550): 600g
    • Drożdże świeże: 40g
    • Mleko letnie: 250ml
    • Masło roztopione: 120g
    • Jajko: 1 sztuka
    • Żółtka: 3 sztuki
    • Cukier: 3 łyżki
    • Cukier waniliowy: 1 łyżka
    • Sól: szczypta
    Jabłka prażone:
    • Jabłka: 4 duże sztuki
    • Cukier: do smaku
    • Cynamon: opcjonalnie
    • Woda: odrobina
    Kruszonka:
    • Mąka: 5 łyżek
    • Cukier: 4 łyżki
    • Masło: 2 łyżki
    Budyń:
    • Budyń waniliowy z cukrem: 1 opakowanie
    • Mleko: 1 i 1/2 szklanki
    • Żółtka: 2 sztuki
    • Mąka ziemniaczana: 1 płaska łyżka
    Dodatkowo:
    • Jajko do posmarowania: 1 sztuka
    • Lukier cytrynowy: sok z 1/2 cytryny + 1 szklanka cukru pudru

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Rozpoczynamy od przygotowania budyniu. Mleko należy podzielić na dwie równe części. W jednej części trzeba dokładnie wymieszać proszek budyniowy, żółtka oraz mąkę ziemniaczaną, dbając o to, by nie powstały grudki. Drugą część mleka doprowadzamy do wrzenia w rondelku. Gdy mleko zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i powoli wlewamy przygotowaną wcześniej mieszankę budyniową, cały czas energicznie mieszając, aby uniknąć powstania grudek. Gotujemy na małym ogniu, aż budyń zgęstnieje. Następnie odstawiamy do całkowitego wystudzenia, przykrywając powierzchnię folią spożywczą, aby zapobiec utworzeniu się "skórki".
  2. 2. Przystępujemy do przygotowania prażonych jabłek. Owoce należy obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. W garnku o grubym dnie umieszczamy pokrojone jabłka, dodając odrobinę wody, by zapobiec przypaleniu. Dodajemy cukier według uznania oraz opcjonalnie cynamon. Smażymy na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż jabłka zmiękną i lekko się rozpadną, ale nadal zachowają swój kształt. Odstawiamy do wystudzenia.
  3. 3. Teraz przygotowujemy ciasto drożdżowe. W małej misce mieszamy letnie mleko z 1 łyżką cukru, po czym dodajemy pokruszone drożdże. Mieszankę odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10-15 minut, aż drożdże się aktywują i utworzą pianę na powierzchni - to nasz zaczyn.
  4. 4. W dużej misce umieszczamy przesianą mąkę, dodajemy pozostały cukier, cukier waniliowy oraz szczyptę soli. Wbijamy jedno całe jajko oraz trzy żółtka. Wlewamy wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Zaczynamy wyrabiać ciasto rękoma lub przy użyciu miksera z hakiem do ciasta drożdżowego. Po około 5 minutach wyrabiania, gdy ciasto zaczyna się łączyć, powoli wlewamy przestudzone, roztopione masło, kontynuując wyrabianie. Ciasto powinno być wyrabiane przez minimum 10 minut, aż stanie się elastyczne i gładkie.
  5. 5. Wyrobione ciasto formujemy w kulę, umieszczamy w natłuszczonej misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1-1,5 godziny, aby podwoiło swoją objętość.
  6. 6. Gdy ciasto odpowiednio wyrośnie, dzielimy je na dwie równe części. Każdą część rozwałkowujemy na blacie oprószonym mąką, formując okrąg o średnicy około 42-43 cm. Okrąg dzielimy radełkiem lub nożem na 8 równych trójkątów, jak pizzę.
  7. 7. Na każdym trójkącie układamy łyżeczkę przestudzonych, prażonych jabłek, a następnie wyciskamy z rękawa cukierniczego pasek budyniu. Zaczynając od szerszej strony trójkąta, zwijamy ciasto w kierunku czubka, formując rogalik. Końcówkę lekko podwijamy pod spód, aby zapobiec rozwinięciu się rogalika podczas pieczenia.
  8. 8. Uformowane rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między nimi odstępy, ponieważ podczas pieczenia znacznie zwiększą swoją objętość. Przykrywamy je ściereczką i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 15-20 minut.
  9. 9. W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę. W misce mieszamy mąkę z cukrem, dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę i zagniatamy palcami, aż uzyskamy strukturę przypominającą okruszki.
  10. 10. Wyrośnięte rogaliki delikatnie smarujemy roztrzepanym jajkiem za pomocą pędzelka kuchennego, po czym posypujemy obficie kruszonką.
  11. 11. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C. Rogaliki pieczemy przez około 20-25 minut, aż nabiorą złotego koloru. Czas pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika, dlatego warto kontrolować proces pieczenia.
  12. 12. Po upieczeniu rogaliki studzimy na kratce. Gdy nieco ostygną, przygotowujemy lukier cytrynowy, mieszając cukier puder z sokiem z cytryny do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Lukier delikatnie wylewamy lub wyciskamy z rękawa cukierniczego na wierzch rogalików, tworząc ozdobne wzory.


Puszysty raj - rogaliki drożdżowe z budyniem i prażonym jabłkiem
Rolada orzechowa
(1)
Migdałowa rolada z mascarpone z poziomkami
(1)
Risalamande - przepis
(1)
Tartaletki owocowe z pomarańczowym budyniem
(1)
Kręcone drożdżówki z serem
(1)