Przyprawa do popcornu - popcorn ugotowany w garnku

2022-12-06 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Przyprawa do popcornu - popcorn ugotowany w garnku
Czasami, gdy uczę się czegoś nowego, zawsze staram się przekazać to dalej. Tym razem z czegoś tak prostego jak robienie popcornu. Na czym polega cudowność popcornu, można zapytać? Ale tak naprawdę, jak prawidłowo je popować? Co zrobić, żeby wszystkie były wyskakujące, ale jednocześnie nie przypalone? Wiem i ta lekcja zmieniła moje życie. Oczywiście jest to czarna litera, ale faktycznie dzięki niej popping corn stał się bardzo przyjemny i łatwy. Przy tej metodzie, której Was nauczyłam, nie ma popcornu i nie trzeba szorować garnka.

Oto kilka moich ulubionych kombinacji przyprawowych do wykorzystania:

- Klasycznie - roztopione masło i sól
- Mój ulubiony - sól, czosnek w proszku, mielona wędzona papryka
- Słodki - Cukier, cynamon, odrobina soli
- Ciasteczka imbirowe - Cukier, cynamon, mielony imbir, kilka startych gałek muszkatołowych
- Chilli z limonką - sól, mielone chilli, starta skórka z limonki, odrobina soku z limonki
- Ranch - tarty parmezan, sól, koperek, cebula w proszku, czosnek w proszku, sól, pieprz
- Indie - kurkuma, sól, chili, mielony kmin, mielona kolendra
- Włochy - tarty parmezan, sól, czosnek w proszku, suszona bazylia i oregano
- Tex Mex - mielone chili, mielony kminek, sól, skórka z limonki
- Rozmaryn - masło, sól, pieprz, świeży posiekany rozmaryn, czosnek w proszku

Dokładne ilości przypraw będą zależały od Waszego gustu. Zacznij od mniejszej ilości i dodaj więcej, jeśli jesteś krótki.

Składniki

    • garnki: 1 duży (najlepiej z grubym dnem; z pokrywą)
    • kukurydza: 1 mała paczka
    • olej roślinny: kropla
    • sól 
    • ulubione przyprawy

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Jak widać, ten przepis nie wymaga prawie niczego! A więc zaczynajmy. Bierzemy rondel, dodajemy odrobinę oleju roślinnego i stawiamy na średnim ogniu.
  2. 2. Dodaj trzy ziarna kukurydzy (nie więcej, nie mniej), przykryj garnek i podgrzewaj, aż usłyszysz trzy popy.
  3. 3. Kiedy wszystkie trzy nasiona eksplodują, zdejmij garnek z ognia (nie wyłączaj go), dodaj pozostałe nasiona w pojedynczej warstwie, załóż pokrywkę (możesz zostawić szczelinę, aby para mogła się wydostać, aby kukurydza była bardziej chrupiąca) i policz do 30.
  4. 4. Wróć garnek na ogień i czekaj, ciągle mieszając, aż wszystkie nasiona pękną. Ponieważ olej będzie już gorący, zaczną pękać niemal jednocześnie.
  5. 5. Gdy popping zwolni (każdy popping potrwa kilka sekund), wyłącz ogień, odczekaj jeszcze chwilę i dodaj skrawki do dużej miski.
  6. 6. Doprawić do smaku solą i przyprawami według uznania, ewentualnie skropić roztopionym masłem. Smacznego!
Przyprawa do popcornu - popcorn ugotowany w garnku
Turecki Börek z nadzieniem z cukinii i sera
(2)