Rolanda z lawaszu z balikiem

2020-05-12 Autor przepisu Worldrecipes.eu

Rolanda z lawaszu z balikiem
Bułki Lavash są zawsze popularne na każdą okazję. Przede wszystkim jem takie przekąski i nie było szans, że pozostaną nieodebrane. Przygotowuję różne opcje na taką przystawkę. Dzisiaj oferuję bułkę pita z balikiem.

Registered i zalogowani użytkownicy widzą mniej reklam.

Składniki

    • lawasz: 2
    • ser miękki przetworzony: 180 gram
    • sałata: 1 pęczek
    • jajka gotowane: 3
    • świeży ogórek: 1-2
    • twardy ser: 100 gram
    • półpalony balyk: 250 gram
    • majonez: do smaku
    • natka pietruszki lub koperku: do smaku

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Połóż jeden arkusz lawaszu na stole i posmaruj stopionym serem.
  2. rozkładamy jeden arkusz lawaszu
  3. 2. Opłucz i osusz liście sałaty i połóż na serze, przykryj drugim kawałkiem chleba pita. W ten sposób lawasz jest zwarta i nie będzie się rozrywać po skręceniu.
  4. układamy sałatę na lawaszu
    Reklama
  5. 3. Zetrzeć jajka i twardy ser, wymieszać. Ponownie rozłóż arkusz lawaszu roztopionym serem i rozprowadź mieszaninę sera i jajek z góry, nie osiągając krawędzi centymetrów 15. Posyp posiekaną zieleniną na wierzchu.
  6. ścieramy jajka i twardy ser, układamy drugi arkusz lawaszu posypujemy zieleniną
  7. 4. Wytnij balyk tak cienko, jak to możliwe i rozłóż na wierzchu.
  8. rozkładamy balyk
  9. 5. Cienko pokrój ogórki i połóż na plastry balika.
  10. rozkładamy cienko pokrojone ogórki
  11. 6. Delikatnie przekręć lawasz w bułkę lekko posmarowaną majonezem podczas skręcania. Wolną krawędź należy również nasmarować majonezem i naprawić chleb pita.
  12. zakręcamy lawasz i smarujemy majonezem
  13. 7. Owinąć rolkę folią spożywczą i umieścić w lodówce w celu impregnacji. Po 2-3 godzinach rolkę można podać do stołu.
  14. owijamy w folią spożywczą i umieszczamy w lodówkę
  15. 8. Rolkę należy ostrożnie pokroić ostrym nożem w plasterki o długości około 1,5 cm.
  16. przygotowana rolanda z lawaszu z balikiem
Pasta pieczarkowa z kaszą jaglaną
(1)
Turecki Börek z nadzieniem z cukinii i sera
(2)
Bruschetta z grzybami
(1)
Konfitura z czerwonej cebuli
(1)
Pierogi z kurczakiem - świetny dodatek do zup
(2)