Proste, klasyczne ciasto dyniowe z mlekiem skondensowanym
Proste, klasyczne ciasto dyniowe z mlekiem skondensowanym
2023-05-04
Autor przepisu
Worldrecipes.pl
Zawsze świetne klasyczne ciasto dyniowe z mlekiem skondensowanym, mielonym imbirem i startą gałką muszkatołową. Piekę go zawsze, gdy tylko jest to możliwe. Rodzina je uwielbia.
Składniki
Na ciasto:
mleko: 175 gramów
masło: 110 gramów
cukier: 25 gramów
sól: 5 gramów
woda: ~30 mililitrów
Na nadzienie:
pieczona dynia: 400 gramów
słodkie mleko skondensowane: 350 gramów
jajka: 2
cynamon: 1 łyżeczka
zmielony imbir w proszku: 0,5 łyżeczki
tarta gałka muszkatołowa: 0,5 łyżeczki
sól: szczypta
Wykonanie przepisu
1. Najpierw na ciasto - do mąki wkroić masło w małych kawałkach, dodać cukier i sól i rozcierać rękami, aż masło będzie równomiernie rozprowadzone między mąką.
2. Dodaj wodę, aby ciasto się skleiło i łatwo zagniotło.
3. Ciasto zwinąć w nadający się do jedzenia klin i schłodzić w lodówce przez około 20 minut
4. Dla nadzienia, zmiażdżyć smażone małże widelcem do uzyskania gładkiej konsystencji.
5. Jajka ubijamy, aż żółtko i białko dobrze się połączą, następnie wlewamy mleko skondensowane, dynię i przyprawy.
6. Ciasto rozwałkowujemy i układamy w blaszce (ja jeszcze pod spodem kładę papier do pieczenia) i wlewamy ciasto.
7. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 175 stopni przez około 45-55 minut, aż środek przestanie być płynny.
8. Upieczone ciasto ostudzić.
9. Można przyozdobić bitą śmietaną, jeśli ktoś lubi.
10. Odetnij plasterek i delektuj się nim z ulubioną kawą!