Keczup z cukinii

2023-08-01 Autor przepisu Smaki ogrodu

Keczup z cukinii
O keczupie z cukinii słyszałam wiele dobrego, więc od dawna chciałam go zrobić w domu. Przepis otrzymałem od kolegi, ale znacznie go zmieniłem, aby pasował do moich smaków. Przede wszystkim zmniejszyłam ilość octu i cukru i dodałam cynamon, aby podkręcić smak. Keczup okazał się wielkim sukcesem. Siostra, którą obdarowałam małym słoiczkiem do degustacji, również wykorzystała przepis. Wspaniale, że nasz ogród ma tyle cukinii. 

Składniki

    2 litry keczupu:
    • 1 ½ kg obranej i pozbawionej nasion cukinii
    • ½ kg cebuli
    • 3 czerwone papryki
    • 250 ml koncentratu pomidorowego
    • ½ szklanki octu
    • 1 szklanka cukru
    • 3 łyżki oleju
    • garść soli
    • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
    • ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki
    • ¼ łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
    • ¼ łyżeczki cynamonu

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Cukinię, cebulę i paprykę ścieramy za pomocą dużych oczek tarki lub robota kuchennego.
  2. 2. Po dodaniu garści soli, mieszamy i odstawiamy na około dziesięciu godzin (najlepiej na całą noc).
  3. 3. Po tym przekładamy warzywa do garnka z grubym dnem i gotujemy przez 60 minut na małym ogniu, bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając.
  4. 4. Weźmy cukier, ocet, olej, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Gotujemy jeszcze 30 minut, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.
  5. 5. Na koniec mieszamy wszystko razem. Przelewamy gorący keczup do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy go przez 10–15 minut.
  6. 6. Możemy również przetrzeć keczup przez gęste sito przed nałożeniem go do słoików, jeśli chcemy, aby był jedwabiście gładki.
  7. 7. Chociaż wymaga to trochę dodatkowej pracy, efekt jest wart zachodu.
Domowy sos pomidorowy z bazylią
(1)
Ostrygi v sosie
(1)