Zwolennicy naturalnej i pełnowartościowej żywności prawdopodobnie wiedzą, jak zrobić pastę pomidorową w domu. Ten wszechstronny produkt, który jest szeroko stosowany w kuchni, można dziś zawsze kupić w sklepie. Ale mogę was zapewnić, że pasta pomidorowa domowej roboty jest dużo smaczniejsza i zdrowsza niż ta, którą można kupić na półkach hipermarketów.
Niewątpliwie przygotowanie półfabrykatów na zimę, w tym pasty pomidorowej, wymaga pewnych kosztów pracy, ale procentują. Dodatkowo masz pewność co do jakości surowca, czyli świeżych pomidorów i wiesz, co będzie wtedy w twoim słoiku.
Nie mogę nie zgodzić się, że gotowanie prawdziwej pasty pomidorowej w domu zajmuje dużo czasu. Ale jest to skoncentrowany produkt, który zagęszcza się nie z powodu wprowadzenia jakichkolwiek dodatkowych substancji (często sztucznych), ale przez przedłużone gotowanie i odparowanie cieczy.
Przepis na domowy koncentrat pomidorowy nie obejmuje niczego poza świeżymi pomidorami. Nie będziemy dodawać przypraw do przypraw - nie przygotowujemy sosu pomidorowego, tylko makaron. Z podanej ilości składników (8 kilogramów pomidorów) otrzymuję dokładnie 1,5 litra (3 słoiki po 500 mililitrów) gotowej pasty pomidorowej. Nie trzeba wcale spożywać tylu warzyw - przetwórz tyle, ile jest. Chciałem tylko pokazać gotowy produkt.