Greckie Ciasto z Figami i Jogurtowym Kremem

2023-05-16 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Greckie Ciasto z Figami i Jogurtowym Kremem
Jak smakuje upalne, gorące, skąpane w słońcu lato? 

Dokładnie tak, jak to wyjątkowe ciasto. 

Wracając z Grecko-Albańskich wakacji przywiozłam do domu sporo fig. 

Z części zrobiłam dżemy, a resztę wykorzystałam do ciasta ucieranego. Jest delikatne, mięciutkie i puszyste oraz bardzo, bardzo wilgotne - miejsca w których są figi to wręcz słodziutka, rozpływająca się w ustach baklava. Pomyślałam, że do takiego ciasta rewelacyjnie sprawdzi się krem z jogurtu greckiego, a całości uroku dodadzą karmelizowane figi. Zakochałam się w tym cieście. 

Jeśli jakimś cudem uda Wam się dopaść świeże figi w okazyjnej cenie - nie zastanawiajcie się i upieczcie sobie "lato" w duuużej formie o każdej porze roku ;) 

Musicie tego spróbować ;)

Składniki

    na Ciasto Figowe:
    • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
    • 4 jajka
    • 1/2 szklanki cukru
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • 90 ml oleju
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 10 świeżych fig 
    • 1 łyżka kaszy manny / bułki tartej
    na Karmelizowane Figi:
    • 5-6 świeżych fig
    • 2 łyżki cukru
    na Krem Jogurtowy:
    • 1 duży jogurt typu greckiego
    • 250 ml śmietanki 30%
    • 2 żółtka
    • 1/2 szklanki cukru (lub więcej)
    • 3 łyżeczki żelatyny spożywczej
    • 1 łyżeczka żelatyny deserowej
    • 3 łyżki soku z cytryny

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Ciasto Figowe: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno.
  2. 2. Następnie dodawać cukier, łyżka po łyżce - miksować do momentu aż kryształki przestaną być wyczuwalne. Nie przerywając pracy dodawać kolejno żółtka.
  3. 3. Kiedy masa będzie puszysta, gęsta, jednolita - dodać partiami olej. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sok z cytryny.
  4. 4. Wymieszać szpatułką lub mikserem na najniższych obrotach - tylko do połączenia, aby masa nie padła.
  5. 5. Dno tortownicy (26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia a boki posmarować lekko olejem.
  6. 6. Wyłożyć ostrożnie masę, wyrównać. Wierzch obsypać lekko bułką tartą lub kaszą manną. Ułożyć poćwiartowane figi.
  7. 7. Piec w nagrzanym do 175* piekarniku przez około 60 min. do tzw. suchego patyczka.
  8. 8. Wystudzić w formie, a następnie przygotować karmelizowane figi i krem.
  9. 9. Karmelizowane Figi: Na patelni równomiernie wysypać połowę cukru.
  10. 10. Ułożyć figi pokrojone w plastry. Podsmażyć, do momentu rozpuszczenia się cukru i lekkiego skarmelizowania "spodu fig".
  11. 11. Posypać pozostałym cukrem, przewrócić na drugą stronę i ponownie podsmażyć.
  12. 12. Przełożyć na papier do pieczenia i przestudzić.
  13. 13. Krem Jogurtowy: Jogurt grecki wymieszać z połową cukru. Żelatynę zalać mlekiem tylko do przykrycia, wymieszać i odstawić na 10 min.
  14. 14. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem na puszystą, gęstą masę. Śmietankę ubić na sztywno pod koniec dodając 1 łyżeczkę żelatyny deserowej.
  15. 15. Napęczniałą żelatynę rozpuścić w mikrofali - 5-6 sekund. Lekko ciepłą dodać do jogurtu greckiego i natychmiast wymieszać (a najlepiej wlać pod obroty miksera).
  16. 16. Dodać sok z cytryny, masę jajeczną i ubitą śmietanę, wymieszać szpatułką do połączenia się składników.
  17. 17. Gęstniejący krem fantazyjnie rozprowadzić na wieerzchu wystudzonego ciasta figowego. Udekorować karmelizowanymi figami.
  18. 18. Dodatkowo ozdobiłam ciasto karmelizowanym cukrem z miodem (można pominąć).
Greckie Ciasto z Figami i Jogurtowym Kremem
Greckie Ciasto z Figami i Jogurtowym Kremem
Greckie Ciasto z Figami i Jogurtowym Kremem
Greckie Ciasto z Figami i Jogurtowym Kremem
Greckie Ciasto z Figami i Jogurtowym Kremem
Greckie Ciasto z Figami i Jogurtowym Kremem
Greckie Ciasto z Figami i Jogurtowym Kremem
Greckie Ciasto z Figami i Jogurtowym Kremem
Greckie Ciasto z Figami i Jogurtowym Kremem
Greckie Ciasto z Figami i Jogurtowym Kremem
Ciasto Hiszpan
(1)
Sernik na pierniczkach - bardzo prosty!
(1)
Sernik "Kwitnący tulipan" z ptasim mleczkiem
(3)