Duszone płucka świńskie w sosie śmietanowym - najlepszy przepis
Duszone płucka świńskie w sosie śmietanowym - najlepszy przepis
2023-05-03
Autor przepisu
Worldrecipes.pl
Jeśli już ugotowałam płuca wieprzowe (przeczytaj jak ugotować płuca tutaj), to chciałam chociaż coś z nimi zrobić i znaleźć dobry przepis. Zaczynam więc od duszonych płuc wieprzowych w sosie śmietanowym.
Chciałabym zachęcić Was do odważnego spróbowania, a następnie zjedzenia podrobów. Jeśli wciąż "nie jesteście gotowi" na wątróbkę, to zdecydowanie powinniście spróbować płuc. Mają one znacznie łagodniejszy smak niż wątróbka. Wasze dzieci prawdopodobnie też je polubią.
Składniki
gotowane płucka świńskie
onion: 1 duży
sól: do smaku
czarny pieprz: szczypta
śmietana: 200 mililitrów
woda: 100 mililitrów
mięta: 1 łyżka
masło: 30 gramów
olej z oliwek: kropla
liście szałwii: kilka
cebula: kilka gałązek
posiekane liście cebuli: 1 łyżka
Wykonanie przepisu
1. Najpierw obierz cebulę i pokrój ją w półpierścienie.
2. Na patelni roztopić masło i dodać olej.
3. Dodajemy cebulę i smażymy do miękkości.
4. Ugotowane płucka kroimy na małe kawałki, dodajemy na patelnię i smażymy kilka minut.
5. Następnie dodać szałwię i tymianek. Doprawić solą i pieprzem. Posypać mąką. Dobrze wymieszać, aby usunąć ewentualne suche kawałki mąki.
6. Zalać śmietaną wymieszaną z wodą. Gotować na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje.
7. Posypujemy listkami cebuli, podajemy i smacznego!
Answering to comment