Duszone płucka świńskie w sosie śmietanowym - najlepszy przepis

2023-05-03 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Duszone płucka świńskie w sosie śmietanowym - najlepszy przepis
Jeśli już ugotowałam płuca wieprzowe (przeczytaj jak ugotować płuca tutaj), to chciałam chociaż coś z nimi zrobić i znaleźć dobry przepis. Zaczynam więc od duszonych płuc wieprzowych w sosie śmietanowym.

Chciałabym zachęcić Was do odważnego spróbowania, a następnie zjedzenia podrobów. Jeśli wciąż "nie jesteście gotowi" na wątróbkę, to zdecydowanie powinniście spróbować płuc. Mają one znacznie łagodniejszy smak niż wątróbka. Wasze dzieci prawdopodobnie też je polubią.

Składniki

    • gotowane płucka świńskie
    • onion: 1 duży
    • sól: do smaku
    • czarny pieprz: szczypta
    • śmietana: 200 mililitrów
    • woda: 100 mililitrów
    • mięta: 1 łyżka
    • masło: 30 gramów
    • olej z oliwek: kropla
    • liście szałwii: kilka
    • cebula: kilka gałązek
    • posiekane liście cebuli: 1 łyżka

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Najpierw obierz cebulę i pokrój ją w półpierścienie.
  2. 2. Na patelni roztopić masło i dodać olej.
  3. 3. Dodajemy cebulę i smażymy do miękkości.
  4. 4. Ugotowane płucka kroimy na małe kawałki, dodajemy na patelnię i smażymy kilka minut.
  5. 5. Następnie dodać szałwię i tymianek. Doprawić solą i pieprzem. Posypać mąką. Dobrze wymieszać, aby usunąć ewentualne suche kawałki mąki.
  6. 6. Zalać śmietaną wymieszaną z wodą. Gotować na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje.
  7. 7. Posypujemy listkami cebuli, podajemy i smacznego!
Duszone płucka świńskie w sosie śmietanowym - najlepszy przepis

Answering to comment

Krucheniki z farszem
(1)
Polędwiczki wieprzowe z piekarnika
(1)
Schab w sosie pomidorowym
(2)
Polędwiczki wieprzowe w sosie
(1)