Żeberka BBQ z piekarnika

2022-01-23 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Żeberka BBQ z piekarnika
To najlepsze żeberka jakie zrobiłam. Tak stwierdziła córka, a ona z reguły żeberek w ogóle nie jada, ale tym razem się skusiła i nie żałowała. Pyszne, aromatyczne, klejące, pełne smaku prosto z Ameryki. Tutaj zestawię wszystkie wskazówki i sekrety, jak uzyskać za każdym razem ten sam fantastyczny efekt, używając różnych przypraw i sosów, ponieważ najważniejsze jest osiągnięcie idealnego smaku żeberek, który sprawia, że ​​nawet westchniesz z przyjemności podczas jedzenie, sama w sobie nie jest tajemniczym składnikiem metodologii.

W zasadzie żeberka wieprzowe w piekarniku są dość prostym i pracochłonnym daniem, ponieważ większość gotowania robi się stąpając i pochylając się nad piekarnikiem, aż w końcu mogę je podać, krótko mówiąc, najtrudniejsza praca czeka. Jest to również wspaniały wybór dla wszystkich miłośników mięsa, którzy mają bardzo pachnące i niesamowicie miękkie żeberka, ale już zamknęli sezon grillowy (jeśli kiedykolwiek się zakończy). Żeberka w piekarniku pozostają hitem przez cały sezon, przy każdej pogodzie i w każdych okolicznościach!

Do tych żeberek możesz użyć mieszanki przypraw i sosu własnej produkcji lub, z braku czasu, kupić przyprawę do nacierania żeberek i gotowy sos BBQ.

Żeberka. Wybieramy żeberka średnio mięsiste lub mięsiste. Jeśli żebra są „gorące”, szybko się kręcą, kurczą i, krótko mówiąc, nie mają czym się cieszyć. W związku z tym wyjątkowo mięsiste żeberka pieczą się dłużej, dlatego dostosowujemy i monitorujemy czas pieczenia. Kolejnym bardzo ważnym kryterium przy wyborze żeberek jest tłuszcz. Tłuszcz jest bardzo ważny przy smażeniu miękkiego i soczystego mięsa. W miarę możliwości zawsze wybieramy żebra z pięknie rozłożoną tkanką tłuszczową i nie szukamy jej ani za dużo, ani za mało. Jeśli masz dużo tłuszczu, zawsze możesz go przyciąć, ale jeśli za mało, mięso może wyschnąć.

Mycie. Przed gotowaniem mięsa koniecznie umyj je zimną wodą, ponieważ często na żebrach pozostają małe kawałki kości, które powstają w wyniku krojenia w zakładzie mięsnym. Po umyciu bardzo dobrze wysuszyć ręcznikiem papierowym! Następnie możesz natrzeć żeberka wybranymi przez siebie przyprawami.

Sosy. Sos nakłada się tylko na w pełni upieczone żeberka. Posmarowane sosem żeberka należy przełożyć o jeden stopień w piekarniku do góry, nagrzać jeszcze bardziej i piec tylko kilka minut, aż sos ładnie się skarmelizuje.

Krótki proces pieczenia najsmaczniejszych żeberek w piekarniku wygląda następująco (poniżej znajdziesz również pełny proces od A do Z):

1) Usuń folię.
2) Odcedź i natrzyj żeberka obficie ulubionymi przyprawami. Zawiń w folię.
3) Piecz w piekarniku o temperaturze 135 stopni przez około 3-4 godziny, w zależności od wagi dostępnych żeberek.
4) Upieczone żeberka wyjąć z folii, posmarować sosem i piec w nagrzanym piekarniku o stopień wyżej, aż sos się skarmelizuje.
Reklama

Niesamowite jest to, że za każdym razem możesz gotować różne żeberka, zmieniając przyprawy i/lub sos. Możesz użyć różnych mieszanek przypraw, od klasycznych BBQ i wędzonych przypraw po pikantną mieszankę przypraw Texas lub zwykłą sól z pieprzem do nacierania żeber. Sos ma też całą masę wariacji – od zakupionego grilla po domowy sos z lepkich żeberek. Możliwości są naprawdę nieograniczone. Tak czy inaczej, tym razem podzielę się przepisem na moje fantastyczne żeberka z piekarnika.

Składniki

    • żeberka wieprzowe: 1 kilogram
    Do mieszanki przypraw:
    • cukier brązowy: 2 łyżki
    • sól: 1 łyżeczka (lub do smaku)
    • pieprz w proszku: 2 łyżeczki
    • pieprz mielony: 0,5 łyżeczki
    • czosnek w proszku: 1 łyżeczka
    • cebula w proszku: 1 łyżeczka
    • rozmaryn: 1 łyżeczka
    • proszek imbirowy: 0,5 łyżeczki
    • chili w proszku (opcjonalnie)
    Na sos:
    • olej
    • cebula: 1 mała (bardzo drobno posiekana)
    • czosnek: 3 ząbki
    • sos pomidorowy: 130 gram
    • kminek mielony: 0,5 łyżeczki
    • pieprz mielony: 0,5 łyżeczki
    • cukier brązowy: 2 łyżki
    • wędzona papryka w proszku: 2 łyżeczki
    • ocet jabłkowy: 1 łyżka
    • Sos Worcester: 2 łyżki
    • mielony cynamon: ósma łyżeczka
    • sos barbecue: 3 łyżki
    • chili w proszku lub sos (opcjonalnie)

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Jak wspomniałem, do tych żeberek możesz przygotować własną mieszankę przypraw.
  2. 2. Możesz też użyć komercyjnych przypraw i sosu.
  3. 3. Rozgrzej piekarnik do 135 stopni.
  4. 4. Następnie usuń folię z wewnętrznej strony żeber. W razie potrzeby pokrój żeberka na mniejsze porcje.
  5. 5. Wymieszaj wszystkie składniki wymienione dla mieszanki przypraw i obficie natrzyj żeberka przygotowaną mieszanką.
  6. 6. Owinąć żeberka w podwójną folię.
  7. 7. Piecz w piekarniku przez około 3-4 godziny, aż mięso zacznie ładnie opadać z kości. Smażyć żeberka „mięsistą stroną” na wierzchu.
  8. 8. Podczas pieczenia żeberek robimy sos. Wlej olej na patelnię i smaż drobno posiekaną cebulę, aż będzie przezroczysta. Wyciśnij czosnek i smaż przez kolejne 30 sekund. Dodajemy sos pomidorowy, kminek, paprykę, cukier brązowy, wędzoną paprykę i ocet jabłkowy, sos Worcester, cynamon, sos barbecue i na życzenie chili. Odwróć wszystko na kilka minut i pozostaw do ostygnięcia.
  9. 9. Następnie wyjmujemy upieczone żeberka z folii i nakładamy obfity sos.
  10. 10. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i umieść żeberka, aby upiec o jeden stopień wyżej, aby sos szybciej się karmelizował. Wystarczy kilka minut (upewnij się, że sos się nie pali).
  11. 11. 10. Smażone żeberka przykryć folią i odstawić na około 10 minut. Potem serwujemy i smakujemy!
  12. 12. Uwaga: Uważam, że najsmaczniejsze jest podawać z sałatką Colesław i frytkami.
Smażony Makaron Udon z Wieprzowiną po Chińsku i Warzywami
(1)
Jak ugotować ryż z wieprzowiną w parowarze?
(1)
Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami
(3)
Duszone polędwiczki wieprzowe
(1)
Makaron z polędwiczką, wieprzową i szparagami
(1)