Podudzia z kurczaka pieczone w piekarniku

2020-05-28 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Podudzia z kurczaka pieczone w piekarniku
Podudzia z kurczaka są tak wszechstronną częścią kurczaka, że ​​można z nich ugotować wiele różnych potraw. Dobrym rozwiązaniem na lunch lub kolację jest upieczenie ich w piekarniku ...

... i aby dodać smaku, dodać przyprawy i zrobić pyszny sos, na przykład na bazie bulionu borowikowego. Oczywiście możesz po prostu usmażyć podudzia z kurczaka, ale jeśli chcesz bardziej interesującego i smacznego dania, nie bądź zbyt leniwy, aby upiec je zgodnie z tym przepisem. Tutaj bulion ugotowany wcześniej z suszonych borowików doda smaku potrawie. Jest to bardzo wygodne, jeśli gotujesz te grzyby, zostawiasz trochę bulionu, zamrażasz, a następnie używasz go do dowolnego innego dania. Oprócz aromatycznego bulionu będziemy potrzebować innych produktów, ale więcej o tym w samym przepisie.

Składniki

    • podudzia z kurczaka: 8 szt 
    • rosół borowikowy: 100 ml
    • śmietanka 10%: 125 gram
    • olej roślinny: 2 stołowe  łyżki
    • masło: 1 stołowa łyżka
    • suszony tymianek: 1/2 łyżeczki
    • curry: 1/2 łyżeczki
    • czosnek: 4 goździki
    • sól, mielony pieprz: do smaku

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Tak więc, aby przygotować to danie, potrzebujemy bezpośrednio samych goleni. Uwolnimy je od opakowania, usuniemy wszystkie niepotrzebne, na przykład przecię opadającą skórę, jeśli jest jej za dużo. Uważa się, że kurczaka nie można umyć przed gotowaniem, ponieważ nadal będzie gotowany, więc jeśli nogi nie mają widocznych zanieczyszczeń, podstaw piór, możesz po prostu wytrzeć je serwetką i rozpocząć gotowanie. Chociaż nogi będą pieczone w piekarniku, wciąż najpierw lekko je smażę, aby uzyskać piękną złotą skórkę, a następnie upieczę w sosie. Aby usmażyć, rozgrzej patelnię olejem roślinnym i masłem.
  2. rozgrzewamy patelnię masłem i olejem roślinnym
  3. 2. Na patelni usmaż obrane ząbki czosnku. Gdy tylko oddadzą swój aromat, wyjmij je z patelni.
  4. smażymy czosnek
  5. 3. Na patelni kładziemy podudzia z kurczaka i smażymy je lekko na jasną złotą skórkę ze wszystkich stron.
  6. smażymy podudzia z kurczaka
  7. 4. Po usmażeniu wyjmij nogi z patelni i wlej do patelni śmietanę, bulion z borowików, dodaj sól, mielony pieprz, tymianek i curry. Nawiasem mówiąc, tutaj możesz dodać przyprawy do swojego smaku, odpowiednie są również rozmaryn, papryka i kurkuma. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia i wyłączyć po minucie.
  8. przygotowujemy mieszaninę
  9. 5. Kładziemy nogi w formie żaroodpornej, solimy je i napełniamy aromatycznym sosem. Dodaj kilka obranych ząbków czosnku, aby uzyskać większy smak. Wkładamy foremkę do nagrzanego piekarnika, pieczemy podudzia w sosie przez około 30 minut, nie więcej.
  10. wykładamy podudzia do formy i zalewamy sosem
  11. 6. Wyjmujemy gotowe naczynie z piekarnika.
  12. wyjmujemy gotowe naczynie z piekarnika
  13. 7. Przygotuj dowolne przystawkę z wyprzedzeniem według własnego gustu i podawaj podudzia z przystawką lub tylko warzywami, polewając je sosem. Smacznego!
Turecka shawarma z kurczaka lub kebab
(1)
Sałatka z zupek chińskich i kurczaka
(1)