Amerykańska pizza na grubym cieście

2020-08-17 Autor przepisu Worldrecipes.eu

Amerykańska pizza na grubym cieście
Pizza na puszystym cieście z kiełbasą, oliwkami i pomidorami. Przepis jest niezwykły dla chudego ciasta na oliwie z oliwek. Jest bujny i delikatny, przyjemny w dotyku i łatwo zwija się w podstawę. A oprócz kiełbasy i sera możesz wybrać to, czego dusza zapragnie!

Registered i zalogowani użytkownicy widzą mniej reklam.

Składniki

    Do ciasta:
    • mąka pszenna: 110 gram
    • sól: 0,5 łyżeczki
    • cukier: 0,5 stołowej łyżki 
    • woda: 70 ml
    • oliwa z oliwek: 1 stołowa łyżka 
    • drożdże suszone: 0,5 łyżeczki
    Nadzienie:
    • kiełbasa podwędzana: 70 gram
    • twardy ser: 120 gram
    • oliwki: 40 gram
    • wiśniowe pomidory: 3 szt
    • sos pomidorowy: 3 stołowe łyżki

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Wlej ciepłą wodę do głębokiej miski i rozpuść w niej sól i cukier. Woda powinna być ciepła w dotyku, ale nie gorąca, aby drożdże w niej były jak najbardziej komfortowe. Cukier jest niezbędny drożdżom do utrzymania funkcji życiowych i aktywowania ich wzrostu, a sól działa jako naturalny wzmacniacz smaku w cieście. Bez soli ciasto będzie mdłe.
  2. wlewamy ciepła wodę do głębokiej miski i rozpuszczamy sól i cukier
  3. 2. Dodaj oliwę z oliwek i wysusz drożdże szybko działające. Rozumie się, że drożdże muszą być w stu procentach świeże, podatne na obróbkę i żywe. W przeciwnym razie ciasto po prostu nie wyrośnie. I chociaż nigdy czegoś takiego nie spotkałem, wszystko może się zdarzyć! Dlatego jeśli nie masz pewności co do swoich drożdży, dla pewności lepiej przygotować ciasto.
  4. dodajemy oliwę i drożdże
    Reklama
  5. 3. Mąkę pszenną premium przesiej w kawałkach do ciasta, ugniatając najpierw łyżką, a następnie rękami. Podczas każdego pieczenia ważne jest, aby nie przesadzać z mąką. Skoncentruj się na konsystencji ciasta. Jeśli zbyt mocno przylega do dłoni, stopniowo dodawaj więcej mąki. Nawet od tego samego producenta mąka w jednej partii może się znacznie różnić pod względem właściwości ze względu na indywidualne cechy ziarna. Nie mówię o różnych rodzajach mąki!
  6. dodajemy mąkę
  7. 4. Gdy ciasto przestało być mocne! trzymaj się rąk, gotowe. Niech będzie trochę lepiej! lepki niż elastyczność będzie przypominał piłkę do koszykówki. Z takiego ciasta pyszna pizza nie zadziała. Zbierz ciasto w kulkę i przykryj folią spożywczą odstaw w misce do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę. Idealne warunki do wyrastania ciasta to wysoka wilgotność i temperatura około 40 stopni.
  8. ciasto zebrane w kulkę
  9. 5. Po tym czasie ciasto znacznie zwiększy swoją objętość.
  10. ciasto zwiększa swoją objętość
  11. 6. Należy go pociskać ręką i odłożyć na pół godziny do sprawdzenia w ciepłym miejscu. Dzięki temu ciasto będzie jak najbardziej puszyste.
  12. odstawiamy zaciskane ciasto
  13. 7. Następnie rozwałkuj ciasto w okrąg o średnicy około 30 centymetrów. Grubość wynosi około 5 milimetrów. Boki mogą być nieco grubsze niż podstawa. Przenieś podstawę na blachę do pieczenia wyłożoną nieprzywierającą blachą lub naoliwioną.
  14. rozwałkowane ciasto na pizzę
  15. 8. Posmaruj podstawę sosem pomidorowym i posyp jedną trzecią całego sera startego na grubej tarce.
  16. smarujemy ciasto sosem pomidorowym i posypujemy serem
  17. 9. Ułóż pokrojoną w plastry półwędzoną kiełbasę i przepołowione pomidory koktajlowe. Dodałam też moje ulubione oliwki, ale ten składnik jest opcjonalny.
  18. układamy kiełbasę i pomidory koktajlowe
  19. 10. Posyp pozostałym serem na wierzchu i upiecz amerykańską pizzę w nagrzanym do 180 stopni piekarniku na złoty kolor. Zajęło mi to około pół godziny.
  20. 11. Dzięki dużej ilości dodatków pizza jest puszysta, gęsta, soczysta i smaczna. Baza pod wypełnieniem jest miękka, a brzegi chrupią. Ale nadal będzie to zależeć od indywidualnego piekarnika. Smacznego!
  21. amerykańska pizza
Amerykańska pizza na grubym cieście
Amerykańska pizza na grubym cieście
Najlepszy Sos Pomidorowy na Pizzę / do Pizzy
(1)
Domowa pizza z salami i pieczarkami
(1)
Szybkie pizzerinki (z ciasta bez wyrastania)
(2)
Zakręcone pizzerinki z ciasta francuskiego
(1)
Ciasto na pizzę
(1)
Sos pomidorowy - idealny do pizzy
(1)
Chicago Deep Dish Pizza - wegetariańska pizza typu deep dish bez mięsa
(1)