Pierś z kurczaka po chińsku

2020-07-03 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Pierś z kurczaka po chińsku
Jedną z zasad chińskiej kuchni jest: „Każde danie musi mieć: kolor, aromat i smak”. W tym przepisie wstępnie marynowane plastry kurczaka są najpierw smażone na woku, a następnie glazurowane w specjalnym sosie wraz z ziarnami sezamu. Gwarantujemy pełną zgodność z głównymi cechami!)))

Składniki

    • pierś z kurczaka (duża): 1 szt
    • jajko: 1 szt
    • mąka: 1/3 filiżanki 
    • rosół (kurczak): 3 łyżki
    • ocet Ryżowy: 1 łyżeczka
    • olej sezamowy: 1 łyżeczka
    • sos sojowy: 2-3 łyżki.
    • skrobia: 1 łyżeczka
    • cukier: 1 łyżka
    • wapno (lub pomarańczowy): 2 szt
    • korzeń imbiru: 20 gr
    • miód: 1 łyżka
    • keczup pomidorowy: 3-4 łyżki stołowe
    • sezam: 50 gr
    • olej roślinny: 250 ml

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Z piersi kurczaka zostawiamy tylko filet, pokrojony na małe kawałki.
  2. pokrojony filet z kurczaka
  3. 2. W misce wymieszaj wywar z kurczaka, sos sojowy, ocet ryżowy, cukier, skrobię i olej sezamowy.
  4. przygotowany marynat dla kurczaka
  5. 3. Zalej kurczaka tą marynatą. Opuść marynatę na co najmniej godzinę.
  6. zalany kurczak marynatą
  7. 4. Gotowanie sosu: Pokrój imbir w koła.
  8. pokrojony imbir w koła
  9. 5. Wyciśnij sok z limonki (pomarańczy).
  10. sok z limonki
  11. 6. Wkładamy patelnię na ognień, wlewamy tam sok, dodajemy imbir, miód, keczup, trochę sosu sojowego i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejsz ogień i mieszając od czasu do czasu trochę odparuj sos (5-7 minut). Powinien on mieć słodko-kwaśny smak.
  12. grzejemy sos
  13. 7. Podgrzej wok, wlej olej roślinny. Kiedy olej jest bardzo gorący, zaczynamy smażyć kurczaka.
  14. 8. Odcedzić całą marynatę (nie jest już potrzebna), rozbić jajko do miski i wstrząsnąć, wlać mąkę na talerz.
  15. smażymy kurczaka
  16. 9. Zroluj kawałki kurczaka w jajku.
  17. obtaczamy kawałki kurczaka w jajku
  18. 10. A następnie w mące.
  19. a następnie w mące
  20. 11. Strząsając nadmiar, delikatnie opuść go na gorący olej.
  21. smażymy kawałki kurczaka
  22. 12. Smaż strony przez około 4-5 minut, a następnie odwróć i gotuj kolejne 4-5 minut.
  23. smażymy kurczaka z dwóch stron
  24. 13. Kładziemy gotowe kawałki na ręczniku papierowym, aby cały nadmiar oleju był szklany.
  25. 14. Gdy kurczak będzie gotowy, umyj wok i ponownie podgrzej.
  26. myjemy wok i znów podgrzewamy
  27. 15. Wlej nasz sos, poczekaj, aż się zagotuje.
  28. wlewamy sos i gotujemy
  29. 16. I natychmiast przenosimy tam całego kurczaka, smażymy, ciągle mieszając, 3-4 minuty.
  30. smażymy całe mięso kurczaka
  31. 17. Następnie dodaj 3/4 sezamu, gotuj przez kolejne 2-3 minuty.
  32. 18. Przesuwamy kurczaka na talerzu i posypujemy pozostałymi ziarnami sezamu.
  33. 19. I wszystko, smacznego!
  34. pierś z kurczaka po chińsku
Faszerowana pierś perliczki na sałatce z soczewicy
(1)
Łódki z piersi kurczaka z warzywami
(5)
Makaron orzo z kurczakiem, cukinią i szpinakiem
(1)
Sałatka z zupek chińskich i kurczaka
(1)
Pieczony w piecu filet z kurczaka z parmezanem i sosem śmietanowym
(1)
Dietetyczny obiad z kurczaka
(1)