Domowe pierogi w pierżnice

2020-08-17 Autor przepisu Worldrecipes.eu

Domowe pierogi w pierżnice
Domowe pierogi w uproszczonej formie przygotowania. Domowe pierogi są zawsze dobre i smaczne. A robienie wielu pierogów na wyżywienie całej rodziny jest czasochłonne. Dlatego też w tej sprawie pomoże producent pierogów - szybko i trzy tuziny na raz!

Registered i zalogowani użytkownicy widzą mniej reklam.

Składniki

    Do ciasta:
    • mąka pszenna: 5 filiżanek
    • woda: 1 filiżanka
    • olej roślinny: 2 stołowe łyżki
    • jajka: 1 szt
    • sól: 0,25 łyżeczki
    Do wypełniania:
    • mięso mielone: 400 gram
    • cebula: 1 szt
    • czosnek: 1 ząbek
    • sól: 0,5 łyżeczki
    • mielony czarny pieprz: do smaku

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Przygotuj wskazane potrawy. Zmieliłam domowego kurczaka / wieprzowinę z już dodaną cebulą i czosnkiem. Na pierogi możesz wziąć dowolne mięso mielone. Mąka pszenna najwyższej jakości, ilość mąki jest podana w przybliżeniu, może być potrzebne trochę więcej - do ciasta i do wałkowania ciasta, układania gotowych pierogów itp. Olej roślinny, ciepła przegotowana woda. Jajko zostało zabrane przez C1.
  2. składniki na domowe pierogi
  3. 2. Rozpuść sól w ciepłej wodzie, w razie potrzeby z odrobiną czarnego pieprzu. Przesiej 3,5 szklanki mąki pszennej do głębokiej miski, zrób dołek i wbij do niego czyste, surowe jajko kurze. Wymieszaj łyżką lub widelcem.
  4. dodajemy jajko do mąki
    Reklama
  5. 3. Wlej ciepłą wodę z solą, olejem roślinnym i ugniataj ciasto. W razie potrzeby dodaj mąkę, aby ciasto uformowało kulkę. Powinien być elastyczny i sprężysty. Ciasto zawinąć w woreczek lub folię i pozostawić na stole na 30 - 40 minut.
  6. zagniecione ciasto w kulkę
  7. 4. Jeśli masz mięso mielone bez cebuli i czosnku, dodaj pokrojone warzywa (drobno posiekane) do mielonego mięsa, dodaj sól i czarny pieprz. Wymieszaj równomiernie.
  8. dodajemy warzywa do mięsa mielonego
  9. 5. Polecam używać metalowej maszyny do pierogów, jest mocniejsza i wygodniejsza w użyciu. W domu mam tylko plastik. Posyp pierogi mąką - ma to na celu ułatwienie wyciągania gotowych pierogów.
  10. posypana mąka maszynka do pierogów
  11. 6. Wypoczęte ciasto podzielić na dwie lub trzy części. Posyp mąką stół i rozwałkuj ciasto (część) na cienką warstwę. Ciasto posypać mąką, wałkiem, aby się nie sklejało. Ułóż rozwałkowane ciasto na maszynie do pierogów.
  12. rozwałkowane ciasto na maszynce do pierogów
  13. 7. Po łyżeczce (po pół łyżeczki każda) umieść mięso mielone w zagłębieniach, lekko zatapiając je w cieście. Jednocześnie staraj się nie rozprowadzać mielonego mięsa na krawędziach wgłębień, w przeciwnym razie pierogi okażą się kruche i rozpadną się podczas gotowania.
  14. układamy mięso mielone na ciaście
  15. 8. Drugą część ciasta rozwałkować na cienką warstwę i przykryć pierogi mięsem mielonym.
  16. układamy druga cześć ciasta na mięso mielone
  17. 9. Posyp tę warstwę mąką. Za pomocą wałka do ciasta najpierw lekko, a następnie mocniej rozwałkuj ciasto na maszynie do pierogów. Konieczne jest rozwinięcie go tak, aby kluski były widoczne wzdłuż krawędzi pierogów.
  18. rozwałkowujemy ciasto na maszynce do pierogów
  19. 10. Odgarnij nadmiar ciasta. I potrząśnij pierogami na stole, obracając pierogi. Jeśli okaże się źle (w plastiku jest gorzej), możesz pomóc rękami, nie uszkadzając pierogów.
  20. nadmiar ciasta pierogów
  21. 11. Gotowe pierogi ułóż na posypanej mąką desce, nie dopuszczając do kontaktu. Pierogi można zamrozić umieszczając je najpierw w zamrażarce na desce (lub jeśli jest specjalna przegroda na pierogi), gdy wystygną, włożyć do torby. Jeszcze lepiej, ugotuj pierogi.
  22. pierogi umieszczamy na desce z mąka
  23. 12. Aby ugotować pierogi, podgrzej wodę, dodaj sól, liść laurowy i czarny pieprz. Gdy woda się zagotuje, pierogi zanurzamy jeden po drugim w wodzie, kilkakrotnie mieszamy, aby się nie sklejały. Zmniejsz ogień do średniego i poczekaj, aż pierogi wypłyną na powierzchnię.
  24. gotujemy domowe pierogi
  25. 13. Gotowe pierogi wyjmij łyżką cedzakową na talerz i podawaj. Możesz zaoferować śmietanę, świeże zioła. Domowe pierogi można bezpiecznie oferować dzieciom. Smacznego !
Domowe pierogi w pierżnice
Domowe pierogi w pierżnice
Domowe pierogi w pierżnice
Bezglutenowa keto lasagne z mielonąwołowiną i cukinią
(1)
Zapiekanka ziemniaczana z mięsnym farszem
(11)
Papryka faszerowana po meksykańsku
(1)
Mięsne zrazy z serem, jajkiem i ziołami
(1)
Pierogi z mięsem
(1)
Kotlety z wołowiny
(1)