Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem

2025-04-17 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem
Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem to prawdziwy skarb polskiej kuchni regionalnej, szczególnie popularny na wschodnich terenach Polski - Podlasiu i Podkarpaciu. To danie łączy w sobie orzechowy smak kaszy gryczanej z delikatną kremowością twarogu, tworząc harmonijną kompozycję smaków. Historia tego przysmaku sięga czasów, gdy kasza gryczana była podstawowym składnikiem w kuchni wschodniej Polski ze względu na łatwość uprawy gryki na tamtejszych glebach. Dziś te pierogi zyskują coraz większą popularność również w innych regionach kraju, stanowiąc ciekawą alternatywę dla klasycznych pierogów ruskich czy z mięsem. Ich wyjątkowy smak przywołuje wspomnienia domowej kuchni, a prostota wykonania sprawia, że każdy może przygotować je w zaciszu własnego domu. Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem można podawać zarówno jako danie główne, jak i przekąskę podczas rodzinnych spotkań. Ich oryginalny smak zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia i z pewnością stanie się ulubionym daniem w Twoim domu, podobnie jak stało się to w moim przypadku, gdy pierwszy raz spróbowałam ich podczas studiów. 

Alternatywy składników
 

  • Kasza gryczana: Można użyć kaszy palonej dla intensywniejszego smaku lub nieprażonej dla łagodniejszego. W bardziej eksperymentalnej wersji można zastąpić część kaszy komosą ryżową lub kaszą jaglaną.
  • Twaróg: Najlepszy będzie półtłusty, ale można użyć również tłustego dla kremowego smaku lub chudego dla lżejszej wersji. Można także wypróbować ser ricotta jako alternatywę.
  • Cebula: Czerwona cebula nada delikatniejszy smak, szalotka - bardziej wyrafinowany, a cebula dymka - świeższy, wiosenny akcent.
  • Przyprawy: Oprócz majeranku, można dodać szczyptę tymianku lub lubczyku dla wzbogacenia smaku.

Wskazówki dotyczące przepisu
 
  • Kaszę gryczaną warto ugotować dzień wcześniej, aby dobrze przestygła i nabrała zwartej konsystencji.
  • Jeśli farsz wydaje się zbyt suchy, można dodać łyżkę śmietany lub masła.
  • Pierogi najlepiej smakują podane ze zrumienioną na złoto cebulką i skwarkami.
  • Jeśli planujesz mrozić pierogi, zrób to przed ugotowaniem, układając je na tacy tak, aby się nie stykały.

Składniki

    Około 30 pierogów:
    • Kasza gryczana: 2 torebki (200g) 
    • Twaróg półtłusty: 250-300g 
    • Cebula: 1 duża sztuka 
    • Czosnek: 1 ząbek 
    • Sól: 1 łyżeczka (do smaku) 
    • Pieprz: 1/2 łyżeczki (do smaku) 
    • Majeranek: 1 płaska łyżeczka 
    • Olej: 2 łyżki 
    • Mąka pszenna: 500g (na ciasto) 
    • Jajko: 1 sztuka (do ciasta) 
    • Ciepła woda: około 250ml (do ciasta) 
    • Szczypta soli (do ciasta) 

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Kaszę gryczaną gotujemy według instrukcji na opakowaniu, następnie odstawiamy do całkowitego przestudzenia.
  2. 2. W międzyczasie przygotujemy ciasto na pierogi. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy jajko, szczyptę soli i stopniowo wlewamy ciepłą wodę, zagniatając elastyczne ciasto.
  3. 3. Gotowe ciasto zawijasz w folię spożywczą i odstawiasz na 30 minut, aby odpoczęło.
  4. 4. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej i zeszkliłeś na nim cebulę.
  5. 5. W dużej misce należy umieścić twaróg, dodać przestudzoną kaszę gryczaną i zeszkloną cebulę.
  6. 6. Czosnek przeciśniesz przez praskę i dodasz do masy wraz z solą, pieprzem i majerankiem.
  7. 7. Wszystkie składniki farszu dokładnie mieszamy, aż utworzą jednolitą masę.
  8. 8. Odpoczęte ciasto rozwałkowujesz na podsypanej mąką powierzchni na grubość około 2-3 mm.
  9. 9. Za pomocą szklanki lub foremki wykrawasz kółka o średnicy około 7 cm.
  10. 10. Na każde kółko nakładasz łyżeczkę farszu, a następnie zlepiasz brzegi, formując charakterystyczny kształt pierogów.
  11. 11. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę i wrzucaj partie pierogów, delikatnie mieszając, aby nie przywierały do dna.
  12. 12. Gdy pierogi wypłyną na powierzchnię, gotuj je jeszcze przez 2-3 minuty.
  13. 13. Ugotowane pierogi wyjmij łyżką cedzakową i ułóż na talerzu, skrapiając delikatnie olejem, aby się nie sklejały.
Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem
Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem
Duszone ziemniaki z fasolą
(1)
Kolorowy ryż z warzywami i tofu
(1)