Dzisiaj danie bezmięsne, ale pożywne i sycące. Idealne połączenie szpinaku z serem feta, do tego odrobina pieczarek i suszonych pomidorów. Całość dopełniają chrupiące orzechy i aromatyczny sos pomidorowy. Polecam!
0,5l przecieru pomidorowego lub pomidorów z puszki
przyprawy: sól. pieprz, cukier, oregano
Dodatkowo:
opakowanie mozzarelli, startej na tarce o grubych oczkach
Wykonanie przepisu
1. Cebulę i czosnek drobno kroimy, podsmażamy na łyżce tłuszczu.
2. Dodajemy szpinak i dusimy, aż będzie miękki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3. Na osobnej patelni podsmażamy pieczarki. Dodajemy do nich suszone pomidory i chwilę razem dusimy. Warzywa przekładamy do szpinaku.
4. Dodajemy posiekane orzechy i chwilę razem podgrzewamy. Doprawiamy do smaku w razie potrzeby.
5. Farsz odstawiamy do przestudzenia. Gdy lekko przestygnie dodajemy ser feta i mieszamy.
6. W tym czasie przygotowujemy sos pomidorowy. Przecier lub pomidory z puszki umieszczamy w rondelku, dodajemy sól, pieprz, łyżeczkę cukru, pół łyżeczki oregano i gotujemy na wolnym ogniu, aż sos się zagęści.
7. Przestudzonym farszem napełniamy makaron. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy kilka łyżek sosu, układamy napełniony makaron.
8. Całość zalewamy pozostałym sosem i obsypujemy startym serem. Zapiekamy około 40 minut w 180 stopniach. SMACZNEGO!