Pieczona w piekarniku papryka i zupa pomidorowa

2023-04-30 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Pieczona w piekarniku papryka i zupa pomidorowa
Zupa z pieczonej papryki i pomidorów z piekarnika to dla mnie w tym roku zupełnie nowe odkrycie. Zaczynam od zupy warzywnej! Przez długi czas kusiło mnie, żeby zrobić zupę z pieczonej w piekarniku papryki, ale nie byłam pewna, czy będzie dobrze smakować. Spodobała mi się i była łatwa do wykonania.

Do zupy można dodać czerwoną soczewicę, świeżą bazylię. Czerwoną paprykę można zastąpić innymi kolorami papryki.

Podałam ją z greckim serem i francuską bagietką.

Składniki

    • czerwona papryka: 3 (~650 gramów; grubo posiekana)
    • pokrojone pomidory z puszki: ~400-500 gramów
    • cebula: 0,5 (pokrojona na kilka kawałków)
    • czosnek: 3 ząbki
    • burak: 1,5-2 szklanki
    • śmietana: 1 szklanka
    • suszona bazylia: 1 łyżeczka
    • olej z oliwek: kropla
    • sól
    • pieprz
    • serek sałatowy (niekonieczny)

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  2. 2. Paprykę, cebulę i czosnek ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. 3. Skropić oliwą, posolić i popieprzyć. Piec przez około 25 minut.
  4. 4. Doprowadzić wywar do wrzenia w rondlu. Dodać upieczone warzywa. Rozgnieć wszystko, aż będzie gładkie.
  5. 5. Dodaj śmietanę, bazylię i odrobinę oliwy z oliwek. W razie potrzeby dodaj więcej wody, sól i pieprz. Gotuj na małym ogniu przez około 5 minut.
  6. 6. Podawać z kawałkami sera greckiego (opcjonalnie). Smacznego!
Pieczona w piekarniku papryka i zupa pomidorowa
Pieczona w piekarniku papryka i zupa pomidorowa
Zupa z grilla z kurczakiem
(1)
Wietnamska zupa PHO
(1)
Zupa gulaszowa przepis prosty
(1)
Aromatyczna zupa z frykadelkami i ryżem
(3)
Barszcz czerwony klarowny
(1)
Zupa-krem z cukinii
(1)
Ogórkowa zupa
(1)