Makaron Bucatini z boczkiem wędzonym na zimno, pomidorami z puszki i serem
Makaron Bucatini z boczkiem wędzonym na zimno, pomidorami z puszki i serem
2023-01-18
Autor przepisu
Worldrecipes.pl
Ostatnio polecałam wszystkim moim czytelnikom makaron carbonara z boczkiem i otrzymałam wiele pochwał, dlatego postanowiłam zaproponować Wam wszystkim kolejny świetny przepis z makaronem bucatini. Jeśli tak jak ja jesteście miłośnikami wszelkiego rodzaju dań z makaronu, to obiecuję Wam, że to danie Was nie zawiedzie i na pewno nie raz ugotujecie je w ten sposób. Przejdźmy więc do składników i instrukcji samego przepisu.
Składniki
oliwa z oliwek do smażenia: 1 łyżka
makaron bucatini: 200 gramów
0,5 papryczki chili (lub suszonej chili)
świeżo zmielony czarny pieprz: trochę
Czosnek: 2 ząbki
cebula czerwona: 0,5
boczek wędzony na zimno: 100 gramów
pomidory bez skórki z puszki: puszka 400 mililitrów
świeżo starty ser twardy lub pecorino: do smaku
Wykonanie przepisu
1. Najpierw pokrój wędzony boczek w drobną kostkę.
2. Następnie dodajemy na patelnię z mżawką oliwy z oliwek. Smażyć przez około 5-6 minut, aż boczek będzie dobrze zrumieniony.
3. Następnie dodajemy drobno posiekaną cebulę, czosnek i papryczkę chili. Smażyć jeszcze przez kilka minut.
4. Następnie do tej samej patelni dodajemy puszkę pomidorów bez skórki i, zmniejszając ogień, gotujemy sos przez około 10-15 minut (od czasu do czasu mieszając).
5. W czasie gdy sos się dusi, ugotuj makaron w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu (możesz gotować go o 1-2 minuty krócej).
6. Po ugotowaniu makaronu dodajemy go bezpośrednio do sosu wraz z 2-3 łyżkami wody, w której był gotowany i dobrze mieszamy.