Kapusta pekińska duszona na maśle z jarzynami

2023-01-05 Autor przepisu Kuchnia szeroko otwarta

Kapusta pekińska duszona na maśle z jarzynami
Bardzo smaczna odmiana dla tradycyjnej zasmażanej kapusty kiszonej. Tak przyrządzona pekinka, ma nieprzeciętnie maślany smak, jest delikatnie słodka i idealnie nadaje się do dań mięsnych i rybnych.

Registered i zalogowani użytkownicy widzą mniej reklam.

Składniki

    • 1 mała kapusta pekińska
    • 1 marchew
    • 1 pietruszka (korzeń)
    • 1/2 średniego selera
    • 1 mała cebula
    • kawałek pora 
    • sól
    • świeżo zmielony kolorowy pieprz 
    • 1 łyżka suszonych ziół (majeranek, zioła prowansalskie)
    • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    • 1/2 łyżki świeżego koperku (opcjonalnie)
    • 2 liście laurowe
    • 3 ziela angielskie
    • 2 łyżki masła
    • 1 łyżka mąki

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Obrane warzywa: marchew, pietruszkę, seler i pekinkę ścieramy w robocie na dużych oczkach. Pora kroimy w talarki, cebulę siekamy w drobną kostkę.
  2. 2. W garnku rozpuszczamy łyżkę masła i krótko podsmażamy na niej cebulę i pora. Dodajemy starte jarzyny i podlewamy niewielką ilością wody (około 1/2 szklanki).
  3. Reklama
  4. 3. Dodajemy ziele i liść laurowy. Dusimy pod przykryciem ok. 20 minut, co jakiś czas mieszając.
  5. 4. W małym rondelku roztapiamy pozostałą łyżkę masła, dosypujemy mąkę i mieszamy na gładką masę. Podsmażamy, na złoto, cały czas mieszając.
  6. 5. Podduszone jarzyny doprawiamy przyprawami i zagęszczamy zasmażką z mąki i masła.
  7. 6. Energicznie mieszając podsmażamy jeszcze chwilę, aż kapusta zgęstnieje. Smacznego!
Duszone warzywa z soczewicą
(1)
Chili sin carne - wegetariańska wersja
(1)
Falafel i dip z tahini i pieczonego czosnku
(1)
Makaron ryżowy z cukinią
(2)
Szybka tarta pomidorowo-bazyliowa ze szparagami
(1)
Soja po grecku
(1)
Knedle serowe ze śliwkami
(1)
Sałatka z komosą ryżową, pieczonym batatem i serkiem capri
(1)
Przepis na piperade z jajkami
(1)