Bardzo smaczna odmiana dla tradycyjnej zasmażanej kapusty kiszonej. Tak przyrządzona pekinka, ma nieprzeciętnie maślany smak, jest delikatnie słodka i idealnie nadaje się do dań mięsnych i rybnych.
1. Obrane warzywa: marchew, pietruszkę, seler i pekinkę ścieramy w robocie na dużych oczkach. Pora kroimy w talarki, cebulę siekamy w drobną kostkę.
2. W garnku rozpuszczamy łyżkę masła i krótko podsmażamy na niej cebulę i pora. Dodajemy starte jarzyny i podlewamy niewielką ilością wody (około 1/2 szklanki).
3. Dodajemy ziele i liść laurowy. Dusimy pod przykryciem ok. 20 minut, co jakiś czas mieszając.
4. W małym rondelku roztapiamy pozostałą łyżkę masła, dosypujemy mąkę i mieszamy na gładką masę. Podsmażamy, na złoto, cały czas mieszając.
5. Podduszone jarzyny doprawiamy przyprawami i zagęszczamy zasmażką z mąki i masła.
6. Energicznie mieszając podsmażamy jeszcze chwilę, aż kapusta zgęstnieje. Smacznego!
Answering to comment