1. Drożdże ucieramy z cukrem, odrobiną mleka i kilkoma łyżkami mąki. Pozostałe mleko podgrzewamy z masłem aż do roztopienia – nie doprowadzamy do wrzenia. Studzimy do temperatury pokojowej. Wlewamy do drożdży i dodajemy pozostałe składniki (oprócz oleju i dżemu).
2. Zagniatamy ciasto, przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu, by wyrosło. Po wyrośnięciu ciasto wałkujemy aż uzyskamy placek grubości ok. 1 cm. Za pomocą szklanki wykrawamy krążki. Zostawiamy do wyrośnięcia, aż zwiększą się dwukrotnie.
3. Pączki smażymy w rozgrzanym oleju po 1-2 minucie z każdej strony, aż ładnie się zarumienię. Przekładamy na papierowe ręczniki lub sitko, by osączyć z nadmiaru tłuszczu.
4. Wybrany dżem wstrzykujemy za pomocą strzykawki z długą końcówką. Posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!