Ostre kotlety z wieprzowiny

2020-03-16 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Ostre kotlety z wieprzowiny

Składniki

    • wieprzowina: 850 gramów
    • jajko: 1
    • marchewka: 1
    • cebula: 2 
    • czosnek: 4 
    • chili pieprz: 0.5 
    • tłuszcz: 60 gramów.
    • wędzony Boczek: 50 gramów.
    • koperek: 10 gramów.
    • biały chleb: 3 kawałeczka (75 gramów)
    • mleko: 80 mililitrów
    • gorczyca: 1 łyżeczka
    • chrzan: 1 łyżeczka
    • sól: do smaku
    • czarny pieprz: do smaku.
    • olej do smarzenia: 60 mililitrów
    • mąka pszeniczna: 5 łyżek

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Rada: Jeżeli w domu nie macie maszynki do mięsa - w tym wideo możecie widzieć jak prędko zrobić domowy farsz bez nie jakic potrzeb.
  2. 2. Wieprzowinę 2 razy przekręcamy w maszynce do mielenia mięsa.
  3. przekręcona wieprzowina
  4. 3. Chleb namaczamy w mleku, przed tym skroić twardą część chleba.
  5. namoczony chleb w mleku
  6. 4. Koperek i pietruszkę drobno siekamy. Chili pieprz siekamy na małe kostki.
  7. posiekany koperek, pietruszka i chili pieprz
  8. 5. Boczek kroimy małe kostki.
  9. boczek pokrojony na małe kostki
  10. 6. Do farszu z wieprzowiny dobawić marchewkę, czosnek, cebulę, tłuszcz, namoczony w mleku chleb. Dobawić pokrojony boczek, koperek, pietruszkę, chili pieprz, gorczycę, chrzan, sól, pieprz, jajko.
  11. składniki w misce
  12. 7. Wszystko dobrze wymieszać i postawić na 30 minut do lodówki.
  13. wymieszane składniki w misce
  14. 8. Z ochłodzonego farszu formułować kuleczki.
  15. uformowane kuleczki z farszu
  16. 9. Każda kuleczka trochę spłaszczyć i obtoczyć w mące.
  17. kuleczki z farszu obtoczone w mace
  18. 10. Tak wyglądają kuleczki obtoczone w mące.
  19. obtoczone w mące kuleczki z farszu
  20. 11. Olej rozgrzać, włożyć kotlety, zmniejszyć ogień do średniego i smażyć kotlety 3 - 4 minuty.
  21. smażone kotleciki
  22. 12. Akuratnie przewrócić kotlety na drugą stronę i kontynuować smażenie jeszcze 3 - 4 minuty. Przełożyć kotlety na talerz.
  23. usmażone kotleciki
  24. 13. Podawać kotlety gorącymi z dowolnym garniturem. Smacznego !
Ostre kotlety z wieprzowiny
Delikatne rybne kotlety
(1)
Schabowe zapiekane z pieczarkami i serem
(1)
Mięsne zrazy z serem, jajkiem i ziołami
(1)