Dżem z czarnej jarzębiny z jabłkami

2020-08-09 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Dżem z czarnej jarzębiny z jabłkami
Niezwykły dżem o niesamowitym jesiennym aromacie. Dżem okazuje się ciemny bordo, o wyjątkowym aromacie i cierpkości, charakterystycznej wyłącznie dla aronii. Żadna inna roślina, którą znam, nie ma podobnego smaku. Ta uczta zachwyci prawdziwych koneserów naturalnych przysmaków.

Składniki

    • jarzębina: 250 gram
    • cukier: 250 gram
    • woda: 100 ml
    • jabłka: 200 gram

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Do przygotowania dżemu przygotuj następujące składniki: jarzębina, słodko-kwaśne jabłka, wodę i cukier granulowany. Jarzębiny można używać zarówno świeżej, jak i mrożonej. Uważa się nawet, że najsmaczniejsze owoce pochodzą z zamrożonej rośliny. Dlatego jeśli masz szczęście, że zdobędziesz świeżą aronę, zamroź ją wcześniej.
  2. składniki na dżem z czarnej jarzębiny z jabłkami
  3. 2. Wlej przefiltrowaną wodę do odpowiedniej wielkości rondla o grubych ściankach, dodaj jedną trzecią cukru i wlej umyte owoce aronii bez ogonków. Postaw rondel na średnim ogniu i gotuj bez przykrycia przez około czterdzieści minut po zagotowaniu syropu.
  4. gotujemy owocy aronii
  5. 3. Umyj jabłka pod bieżącą wodą i usuń strąki nasion. Jabłka pokrój w średnią kostkę. Więc lepiej odgadną się w gotowym dżemie w kształcie, ponieważ kolor jabłek ostatecznie będzie aroniowy, czyli ciemny bordo.
  6. pokrojone jabłka w kostkę
  7. 4. Dodaj jabłka wraz z pozostałym cukrem do rondla, wymieszaj. Jeśli jesteś szczęśliwym posiadaczem wiśni w swoim letnim domku, to na tym etapie możesz dodać do patelni kilka liści wiśni, aby nadać dżemowi smak.
  8. dodajemy jabłka i cukier do rondla
  9. 5. Dusić dżem pod zamkniętą pokrywką na małym ogniu przez około czterdzieści minut po ugotowaniu, od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypalił. Ze względu na to, że każda płyta grzejna jest inna, a także naczynia, w których gotowany jest dżem, czas gotowania może się znacznie różnić.
  10. dusimy dżem
  11. 6. Warto skupić się na konsystencji dżemu i jego pożądanej grubości. W każdym razie nie powinien być bardzo płynny i spływać ze szpatułki jak syrop. Dżem powinien dobrze zgęstnieć, a kawałki jabłka powinny być miękkie.
  12. 7. Dżem można spróbować od razu po całkowitym ostygnięciu. Ale lepiej byłoby przenieść go do czystych suchych słoików i pozostawić przynajmniej przez noc w lodówce.
  13. 8. Przechowuj taki dżem w lodówce, ale nie dłużej niż dwa tygodnie, maksymalnie. W przypadku dłuższego przechowywania istnieje metoda konserwacji poprzez sterylizację szklanych słoików. Smacznego!
  14. dżem z czarnej jarzębiny
Dżem z czarnej jarzębiny z jabłkami
Dżem z czarnej jarzębiny z jabłkami
Pumpkin cinnamon rolls - Dyniowe bułeczki cynamonowe
(1)
Deser śmietankowy
(1)
Brownie z solonym karmelem i orzechami
(4)
Bezy kokosowe
(1)