Omlet z zieloną cebulą na patelni

2020-08-24 Autor przepisu Worldrecipes.eu

Omlet z zieloną cebulą na patelni
Puszysty omlet z cebulą na patelni jest szybki i łatwy! Jak szybko ugotować puszysty piękny omlet z cebulą na patelni i po prostu opowie ten przepis. Minimum składników i niedrogi preparat to świetne rozwiązanie na rodzinne śniadanie!

Registered i zalogowani użytkownicy widzą mniej reklam.

Składniki

    • jajka: 3 szt
    • mleko: 120 ml 
    • masło: 30 gram
    • sól: do smaku
    • cebula zielona: 10 gram

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Przygotuj wszystkie potrzebne potrawy. Weź duże jajka, najlepiej domowe, w skrajnych przypadkach CO. Jaja te są bardzo smaczne, a ich żółtko jest zwykle jasno pomarańczowe. Zwykłe mleko, zawartość tłuszczu 2,5-3,2%. Naturalne masło, w składzie należy wskazać tylko śmietanę. Zawartość tłuszczu w oleju wynosi nie mniej niż 82%.
  2. składniki na omlet z zieloną cebulą
  3. 2. Jajka dobrze umyj, najlepiej nawet specjalną szczoteczką, ale uważaj, aby nie uszkodzić skorupy. Jajka wbijamy do miski na odpowiednią głębokość, dodajemy do nich inne składniki i energicznie mieszamy, aby naczynia miały wysokie boki.
  4. dodajemy składniki do jajek
    Reklama
  5. 3. Jajka dopraw solą. W tym momencie możesz dodać kilka ulubionych ziół lub przypraw do mieszanki omletów. Z suchych przypraw może to być mielony pieprz, zioła prowansalskie lub suszony czosnek. Odpowiednie są również posiekane świeże zioła: koperek, kolendra, bazylia i zielona cebula.
  6. dodajemy solą i zioła
  7. 4. Ubij wszystko widelcem.
  8. ubijamy składniki
  9. 5. Delikatnie wlej mleko. Początkowo sądzono, że za 1 jajko pobiera się ilość mleka, które umieszcza się w połowie skorupy z tego jajka. Trzymaj się mniej więcej tych proporcji.
  10. dodajemy mleko
  11. 6. Przygotuj patelnię, na której ugotujesz omlet. Świetnie, jeśli ma nieprzywierającą powłokę lub jak moje żeliwo. Umieść masło na patelni i rozpuść je na małym ogniu.
  12. roztapiamy masło
  13. 7. Wlej roztopione masło do masy jajecznej, ciągle mieszając widelcem, aby jajka się nie zsiadły.
  14. dodajemy masło do masy jajecznej
  15. 8. Wlej mieszaninę jajek na tę samą patelnię. Postaw na małym ogniu i gotuj do uzyskania pożądanej konsystencji omletu. Na tym etapie do omletu można dodać posiekaną zieloną cebulę (lub bezpośrednio wymieszać z mieszanką jajeczną). Wolę, gdy cebula nie jest zbyt usmażona, więc wrzucam ją później.
  16. wlewamy mieszankę na patelnię
  17. 9. Jeśli zauważysz, że omlet nie piecze się dobrze na środku, przykryj patelnię pokrywką i gotuj, aż będzie ugotowany.
  18. pieczemy omlet
  19. 10. Omlet ozdobiłam zieloną cebulą. To znaczy, po prostu posypałem go na wierzchu. Możesz wziąć dowolne inne świeże zioła lub małe kawałki pomidorów, oliwek i tak dalej.
  20. dodajemy zieloną cebulą
  21. 11. Podawaj natychmiast na gorąco. To świetne rodzinne śniadanie. Smacznego!
Omlet z zieloną cebulą na patelni
Omlet z zieloną cebulą na patelni
Omlet z zieloną cebulą na patelni
Omlet błonnikowy z fasolką szparagową
(1)
Omlet na zielono z kiełbasą
(1)