Jesień to czas aktywnego zbioru na zimę. Hostessy w puszkach ogórki, pomidory, papryka, robie wszelkiego rodzaju przekąski i sałatki. Ale czasami praca kończy się niepowodzeniem. Konserwy, tak starannie zapakowane w bankach, po pewnym czasie ulegają pogorszeniu z powodu „bombardowania”. Dzieje się tak, ponieważ gospodyni, po starannym umyciu warzyw, nie przetworzyła prawidłowo wszystkich zapasów, zwłaszcza słoików z pokrywkami. A na ich powierzchni mogą pozostać niewidoczne gołym okiem cząsteczki brudu lub mikroorganizmów, które wpływają na fermentację. Dlatego do przygotowania pojemników należy podchodzić z wielką odpowiedzialnością. Nie wystarczy myć słoiki wodą. Muszą być sterylizowane. Sterylizacja może być przeprowadzana za pomocą pary, gotowania, a także poprzez prażenie puszek w piekarniku i kuchence mikrofalowej. Najpierw upewnij się, że żadne z twoich naczyń nie jest uszkodzone. Nie powinno być pęknięć, ponieważ mogą one spowodować eksplozję słoika w kontakcie z wrzącą wodą. Drugi etap, na szklanych pokrywkach nie powinno być zabrudzeń. Po trzecie, nie może być rdzy. Kiedy będziesz gotowy ze swoimi słoikami, musisz wiedzieć, jak je wyczyścić, aby były gotowe do puszkowania. Dowiedz się, jakie są dziś najlepsze techniki sterylizacji: