Naczynia kapustne w piekarniku

2020-08-16 Autor przepisu Worldrecipes.eu

Naczynia kapustne w piekarniku
Kiedy budżetowy dodatek jest naprawdę smaczny! Dietetyczny dodatek do młodej kapusty z warzywami i przyprawami spodoba się nawet tym, którzy nie przepadają za kapustą. Taki niedrogi i niedrogi dodatek jest idealny do mięsa, ryb lub kurczaka. Sam w sobie jest niesamowicie dobry.

Registered i zalogowani użytkownicy widzą mniej reklam.

Składniki

    • młoda kapusta: 600 gram
    • marchew: 1 szt
    • cebula: 1 szt
    • pasta pomidorowa: 1 stołowa łyżka 
    • olej słonecznikowy: 2 łyżeczka  
    • mieszanka ziół: do smaku
    • sól: do smaku
    • ostra papryka mielona: do smaku
    • liść laurowy: 4 szt

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Do przygotowania dania potrzebne będą: biała kapusta (najlepiej młoda), olej słonecznikowy, marchew, cebula, pasta pomidorowa, sól, pieprz, suszone zioła lub świeże zioła i liście laurowe w ilości odpowiadającej liczbie doniczek.
  2. składniki na naczynie kapustne
  3. 2. Więc posiekaj białą kapustę na małe paski. Lepiej będzie użyć młodej kapusty, ponieważ jest delikatniejsza. Proponuję wymieszać wszystkie warzywa osobno w misce, a następnie umieścić je w garnku. Możesz zrobić odwrotnie: natychmiast ułóż warzywa w doniczkach. Ale aby równomiernie rozłożyć wszystkie warzywa w każdej porcji, z góry je wymieszamy.
  4. posiekana bułka kapusta na paski
    Reklama
  5. 3. Cebulę obrać i drobno posiekać.
  6. drobno posiekana cebula
  7. 4. Marchew opłucz pod bieżącą wodą (najlepiej pędzelkiem), obierz obieraczką do warzyw i zetrzyj na grubej tarce. Lepiej jest wziąć słodką i soczystą marchewkę, ponieważ w tym naczyniu nie ma zbyt wielu składników, a to warzywo odegra jedną z głównych ról w kształtowaniu smaku gotowego dania.
  8. starta marchewka
  9. 5. Dopraw solą i pieprzem do smaku oraz suszonymi ziołami. Używam majeranku, bazylii i oregano. Świeże warzywa są tutaj również idealne. Dla smaku można również dodać drobno starty ząbek czosnku.
  10. dodajemy przyprawy i zioła
  11. 6. Dodaj koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszaj wszystkie warzywa.
  12. koncetrat pomidorowy
  13. 7. Nasmaruj dno glinianych naczyń do pieczenia kroplą oleju słonecznikowego. I równomiernie rozłóż kapustę między nimi. Liść laurowy należy umieścić na środku każdego garnka, aby jego smak i aromat przeniknął całą objętość kapusty. Doniczki można napełnić szczelnie do samej góry, ponieważ kapusta bardzo straci swoją objętość podczas obróbki cieplnej. Jeśli obawiasz się, że kapusta się spali, do każdego groszku możesz dodać dwie łyżki wody.
  14. warzywa w naczynia
  15. 8. Garnki przykryj pokrywkami i piecz w piekarniku nagrzanym do stu osiemdziesięciu stopni przez czterdzieści minut.
  16. pieczemy garnki w piekarniku
  17. 9. Po tym czasie wymieszałam kapustę i spróbowałam małego kawałka. Wydawało mi się, że trochę chrupie i nastawiłem kapustę na gotowanie przez kolejne dwadzieścia minut w tej samej temperaturze. Ogólnie rzecz biorąc, czas gotowania będzie inny dla każdego ze względu na indywidualne cechy piekarników.
  18. 10. Mów, co lubisz, ale wszystko, co gniło w glinianych garnkach, nabiera absolutnie czarującego smaku! A ta kapusta nie jest wyjątkiem. Najważniejsze jest, aby podczas gotowania używać wysokiej jakości składników i odrobiny miłości! Smacznego!
  19. naczynia kapustne w piekarniku
Naczynia kapustne w piekarniku
Naczynia kapustne w piekarniku
Cukiniowa focaccia z lekkiem orzechowy posmakiem !
(1)
Białe szparagi w wegańskim sosie holenderskim
(1)
Chili sin carne - wegetariańska wersja
(1)
Chiński ryż smażony z jajkiem i warzywami
(1)
Pasta z awokado z prażonym słonecznikiem
(1)
kotleciki curry z kalafiora z dipem buraczano - miętowym
(1)