To danie jest dwa w jednym, jeśli przygotujesz sos o gęstszej konsystencji, dostaniesz gorącą sekundę, a jeśli to rzadsze, zupę. Smaczne, satysfakcjonujące, pachnące i jasne, smacznego !
Składniki
wołowina: 500 gram
pomidory we własnym soku: 300 gram
pasta pomidorowa (do smaku): 1 stołowa łyżka
pieczarki: 200 gram
biała cebula: 1 szt
bułgarska papryka: 1 szt
słodka papryka: 1 stołowa łyżka
sól: do smaku
czarny pieprz: do smaku
olej roślinny: do smażenia
Wykonanie przepisu
1. Lekko pokrój mięso na kostki. Dodajemy sól i pieprz.
2. Na patelni (lub głębokiej patelni) rozgrzej olej roślinny i usmaż kawałki mięsa.
3. Pokrój cebulę w półpierścienie, paprykę - w paski, dodaj do mięsa i gotuj przez 5-7 minut.
4. Następnie dodaj grzyby (pieczarki), uprzednio krojąc każdy na 4 części. Gotuj z mięsem przez kolejne 5-7 minut.
5. Umieść pomidory we własnym soku (w sezonie - gęsty sok pomidorowy), w razie potrzeby - koncentrat pomidorowy, dostosuj gęstość, dodając bulion lub wodę. Dusić mięso pod przykryciem, aż będzie miękkie. 5 minut przed końcem gotowania dodaj słodką paprykę, pieprz, sól do smaku.