Drożdżowe ślimaczki z budyniem

2024-06-26 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Drożdżowe ślimaczki z budyniem
Drożdżowe ślimaczki z budyniem to wyjątkowy przysmak, który doskonale sprawdzi się jako deser, drugie śniadanie lub przekąska w ciągu dnia. Drożdżowe wypieki mają długą tradycję w polskiej kuchni i kojarzą się z ciepłem domowego ogniska oraz dzieciństwem. Warto przygotować je samodzielnie, ponieważ są nie tylko smaczne, ale i zdrowe.

Porady i alternatywy:

- Alternatywy dla składników: Zamiast świeżych drożdży można użyć drożdży suszonych (około 3 łyżeczki). Masło można zastąpić margaryną, a cukier biały – cukrem trzcinowym. Dla osób dbających o linię, mąkę pszenną można częściowo zastąpić mąką pełnoziarnistą.
- Dodatki: Do budyniu można dodać rodzynki, orzechy lub czekoladę, co urozmaici smak ślimaczków.
- Przechowywanie: Gotowe ślimaczki można zamrozić i odgrzewać w piekarniku, co pozwoli cieszyć się ich smakiem na dłużej.

Wartości odżywcze:

Drożdże, będące głównym składnikiem tego przepisu, są bogate w witaminy z grupy B, które korzystnie wpływają na układ nerwowy oraz skórę. Mleko dostarcza wapnia, ważnego dla mocnych kości, a jajka są źródłem białka i witamin A, D, E oraz K. Przygotowanie domowych wypieków pozwala na kontrolowanie jakości składników i unikanie konserwantów obecnych w przemysłowych wypiekach.

Średnia porcja jednego ślimaczka dostarcza około 150 kcal. Cała porcja (z podanych składników) zawiera około 3000 kcal.

Składniki

    • Mąka: 500g
    • Masło: 130g
    • Cukier: 150g
    • Drożdże: 50g
    • Jajka: 4 sztuki
    • Mleko: 250ml
    • Budyń waniliowy (2-3 torebki, ugotowane w 0,7-1l mleka)

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Przygotowanie rozczynu: Z drożdży, łyżeczki cukru i łyżeczki mąki oraz 1/2 szklanki letniego mleka przygotować rozczyn i pozostawić go w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  2. 2. Przygotowanie masy: Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem. Masło stopić i ostudzić.
  3. 3. Wyrabianie ciasta: Do przesianej mąki dodać wyrośnięty rozczyn, utarte żółtka i letnie mleko, wyrobić ciasto.
  4. 4. W trakcie wyrabiania wlać masło i wyrabiać, aż ciasto zacznie odstawać od ręki. Pozostawić do wyrośnięcia.
  5. 5. Przygotowanie budyniu: Ugotować budyń, przykryć szczelnie folią spożywczą (tak, aby stykała się z powierzchnią budyniu) i pozostawić do ostygnięcia.
  6. 6. Formowanie ślimaczków: Ciasto podzielić na 3 części, każdą podsypać mąką, rozwałkować na prostokąt.
  7. 7. Na cieście rozsmarować ugotowany wcześniej i ostudzony budyń tak, by tworzył dość grubą warstwę.
  8. 8. Ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego boku w rulon, ostrym nożem pokroić na plastry grubości około 2 cm.
  9. 9. Pieczenie: Ślimaczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować z wierzchu białkiem.
  10. 10. Piec w 180 stopniach przez 20-25 minut na złoty kolor.
  11. 11. Ten przepis to doskonała propozycja dla miłośników domowych wypieków, którzy cenią tradycyjne smaki w nowoczesnym wydaniu​.
Czekoladowe babeczki z kremem z masła orzechowego
(1)
Krem bez mleka
(6)
Truskawkowe tiramisu z mascarpone
(1)
Sernik z serków homogenizowanych
(1)
Lody miętowe z kawałkami czekolady
(1)
Faworki na krupczatce
(1)
Doughnuts - amerykańskie pączki z dziurką
(1)
Fit deser z tapioki
(2)