Marynowany stek z tuńczyka w piekarniku

2022-12-09 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Marynowany stek z tuńczyka w piekarniku
To kolejna bardzo smaczna pieczeń w piekarniku na brzuch i oko. Tylko tym razem jest to tuńczyk, którego sam zamarynowałem. Kupiłam tuńczyka i dość długo przeszukiwałam blogi kulinarne w poszukiwaniu pomysłów na przyrządzenie tej ryby, ale jakoś nie znalazłam nic, co by mi naprawdę smakowało. Musiałam zwrócić się do książki kucharskiej z przepisami na ryby i tam szukać pomysłów. I tak też zrobiłem. Dlatego tym razem dzielę się wspaniałym daniem, które bardzo nam smakowało i które będziemy robić jeszcze wiele razy. Nie powinniśmy również zapominać, że tuńczyk jest bardzo zdrową rybą i powinien być spożywany jak najczęściej! :) 

Składniki

    • stek z tuńczyka: 4 sztuki
    • sos sojowy: 3 łyżki stołowe
    • Sos Worcestershire: 1 łyżka stołowa
    • Musztarda: 1 łyżka stołowa
    • Miód: 1 łyżka stołowa
    • Olej słonecznikowy: 1 łyżka stołowa

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Najpierw wymieszaj ze sobą sos sojowy, sos Worcestershire, musztardę, miód i olej. Dodaj kawałki tuńczyka do marynaty. Tuńczyk musi być oblany sosem.
  2. 2. Wstawić do lodówki i zostawić na około 2 godziny.
  3. 3. Wstawiamy do lodówki i zostawiamy na około 2 godzinyPo tym czasie wyjmujemy tuńczyka z marynaty i układamy na blasze wyłożonej folią i pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.
  4. 4. Podawać i smakować!
  5. 5. Uwaga: Tak przygotowany tuńczyk jest pyszny z ulubioną sałatką. W rezultacie otrzymujemy bardzo satysfakcjonujące danie, które trudno mi było przebić.
Makaron z tuńczykiem w sosie śmietanowym
(1)
Pasta tuńczykowo-twarogowa
(1)
Ceviche z tuńczyka
(1)
Proste ciasto z tuńczykiem i twarogiem
(1)
Makaron z tuńczykiem, brokułem i prażonym słonecznikiem
(1)
Sałatka z tuńczykiem i orzechami włoskimi
(1)
Ciasto z tuńczykiem w cieście francuskim
(1)