Ceviche z tuńczyka

2022-12-08 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Ceviche z tuńczyka
Sama jestem wielką fanką kuchni południowoamerykańskiej. Jest bardzo bogata w jasne kolory, świeże owoce i warzywa oraz często bardzo łagodną ostrość. To jedzenie, które sprawia, że chcę się nim dzielić i, przynajmniej dla mnie, od razu tworzy pewien świąteczny nastrój. W swojej kuchni dość często stawiam na dania inspirowane Meksykiem, ale wraz ze zbliżającym się ciepłym sezonem mam ochotę na coś świeżego i lżejszego, dlatego tym razem spoglądamy do równie utalentowanego kulinarnie kraju - Peru, ojczyzny ceviche.

Zauważyłam, że wciąż jest wiele osób, które bardzo nieufnie podchodzą do ceviche na bazie surowej ryby. Jednak dość często zdarza się, że nawet najbardziej konserwatywni degustatorzy zakochują się w tej przekąsce, gdy tylko spróbują jej odpowiednio przygotowanej. I to nie bez powodu.

Seviche przyrządza się zazwyczaj z różnego rodzaju surowych ryb. Po posiekaniu doprawia się ją cebulą, pomidorami, awokado, chilli, kolendrą i w niektórych przypadkach czosnkiem. Rybę zanurza się na krótko w soku z limonki, którego kwas zdaje się ją "gotować". Tym razem wybrałam tuńczyka, jedną z najpopularniejszych ryb na owoce morza, którą z pewnością łatwo znaleźć w dobrej jakości w naszych sklepach. Przygotowanie jest śmiesznie proste, a smak fantastyczny! Zabierajmy się do gotowania! :)

Składniki

    • filety z tuńczyka: ~400 gramów
    • sok z limonki: z ~3 szt.
    • Czerwona cebula: jedna trzecia
    • czerwona papryka jalapeno: 1
    • Pomidory koktajlowe: 10 małych
    • awokado: 1
    • Świeżo zmielony pieprz
    • świeża kolendra: 1 duża garść
    • Oliwa z oliwek: 2 łyżki
    • sól

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Najpierw pokrój tuńczyka i awokado w kostkę o boku około jednego centymetra.
  2. 2. Następnie pokrój pomidory na 4 części, cebulę w bardzo cienkie półpierścienie, a papryczkę chili i kolendrę dość drobno.
  3. 3. Następnie dodajemy do miski pokrojoną rybę, jalapenos, pomidory i cebulę i polewamy sokiem z limonki (który powinien praktycznie przykryć tuńczyka).
  4. 4. aPo 2 minutach dobrze wymieszać i zostawić jeszcze na około 3-5 minut. W tym czasie tuńczyk powinien wygotować się z kwasu, czyli z jasnoróżowego koloru powinien rozjaśnić się do znacznie łagodniejszego odcienia.
  5. 5. Następnie dodajemy awokado, oliwę z oliwek, posiekaną kolendrę i sól do smaku.
  6. 6. Dobrze wymieszaj i podawaj natychmiast z chipsami tortilli bez czekania. Smacznego!

Answering to comment

Smażony karp w cieście z suszoną bazylią
(1)
Łosoś i szpinak w cieście francuskim
(1)
Sałatka śledziowa z buraczkami
(2)
Sos z tuńczyka z puszki
(1)