Penne w sosie serowym zapiekane z brokułem i tuńczykiem

2024-06-21 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Penne w sosie serowym zapiekane z brokułem i tuńczykiem
Zapiekanka makaronowa to zawsze świetny pomysł na szybki, smaczny i pożywny posiłek. Dzisiaj chcę podzielić się przepisem na Penne w sosie serowym zapiekane z brokułem i tuńczykiem. To danie jest idealne na obiad lub ciepłą kolację, a dzięki brokułom zachowuje swoje wartości odżywcze, chrupkość i piękny, intensywny kolor. Taka zapiekanka jest nie tylko smaczna, ale również zdrowa, co czyni ją atrakcyjną nawet dla dzieci.

Brokuły są bogate w witaminy C i K oraz kwas foliowy. Regularne spożywanie brokułów może wspomagać układ odpornościowy i zdrowie kości. Tuńczyk dostarcza wysokiej jakości białka oraz zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3, które są korzystne dla serca i mózgu.

Dla osób, które nie przepadają za tuńczykiem, można go zastąpić kurczakiem, który również jest źródłem białka. Alternatywą dla sera topionego gouda może być ser cheddar lub ser mascarpone, które dodadzą kremowości sosu.

Kaloryczność:

Całe danie zawiera około 2000 kalorii, co daje około 400 kalorii na porcję.

Składniki

    • Makaron penne: 500 g
    • Cebula: 2 średnie sztuki
    • Czosnek: 3 duże ząbki
    • Brokuł: 500 g
    • Tuńczyk w sosie własnym, kawałki: 1 puszka
    • Ser topiony gouda: 100 g
    • Śmietana: 6 dużych łyżek
    • Ser żółty: 50 g
    • Przyprawa do dań kucharek: 1 łyżka
    • Suszona natka pietruszki: 1 łyżka
    • Sól, pieprz
    • Olej rzepakowy do smażenia i wysmarowania naczynia
    • Pomidor drobno pokrojony: do posypania

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Gotowanie makaronu: Makaron ugotuj w osolonej wodzie, następnie odcedź.
  2. 2. Blanszowanie brokułów: Podziel brokuł na różyczki i blanszuj przez 3-4 minuty w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny mleka, następnie odcedź.
  3. 3. Smażenie cebuli: Cebulę pokrój w drobną kostkę i smaż na rozgrzanym oleju.
  4. 4. Dodanie czosnku i sera: Czosnek drobno posiekaj, dodaj do smażonej cebuli, dodaj ser topiony i podgrzewaj na małym ogniu do momentu, aż ser się rozpuści.
  5. 5. Przygotowanie sosu: Dodaj śmietanę, podgrzewaj mieszając około minutę, wyłącz ogień, dodaj starty ser żółty, przyprawę kucharka, pieprz oraz sól do smaku, mieszaj.
  6. 6. Mieszanie z makaronem: Ciepły sos wymieszaj z ugotowanym makaronem, połowę przełóż do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego.
  7. 7. Układanie warstw: Na makaronie rozłóż różyczki brokuła oraz odsączonego tuńczyka, następnie wyłóż pozostały makaron.
  8. 8. Zapiekanka: Całość zapiekaj pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 20 minut bez termoobiegu, a następnie jeszcze 5 minut z włączonym termoobiegiem.
  9. 9. Podanie: Gotową zapiekankę rozłóż na talerze i posyp drobno pokrojonym pomidorem.
  10. 10. To danie jest nie tylko smaczne i pożywne, ale również łatwe do przygotowania. Idealne na rodzinny obiad lub kolację, na pewno zachwyci wszystkich domowników.
Cacio and pepe przepis
(1)
Noodle z warzywami po koreańsku
(1)
Makaron z brokułami, pomidorami i tuńczykiem
(1)