Lawasz z twarogiem w piekarniku

2020-09-07 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Lawasz z twarogiem w piekarniku
To idealna przekąska na każdy stół. Lawasz i potrawy lawaszowe mogą być świetną i szybką przekąską podawaną przy stole, gdy goście są już na wyciągnięcie ręki. Możesz zabrać go ze sobą do natury. Dania lawaszowe są idealne na stół bufetowy. Zobacz, jak gotować chleb pita z twarogiem w piekarniku.

Składniki

    • cienki lawasz: 150 gram
    • twaróg: 400 gram
    • śmietana: 2 stołowe łyżki
    • czosnek: 2 ząbki 
    • zioła: 100 gram
    • sól: do smaku
    • mielony czarny pieprz: do smaku
    • jajka: 1 szt

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Do przygotowania lawaszu z twarogiem w piekarniku potrzebujemy cienkiego lawaszu ormiańskiego, do nadzienia bierzemy twarożek o dowolnej zawartości tłuszczu (mam 5% tłuszczu, ale im wyższa zawartość tłuszczu w twarożku, tym smaczniejszy). Bardzo ważne jest, aby twarożek był naturalny, bez substytutów tłuszczu mlecznego. Około 200 gramów twarogu wystarczy na jeden arkusz lawaszu, czyli jedno opakowanie twarogu sklepowego. Potrzebujemy też ziół, kilku łyżek kwaśnej śmietany, czosnku, soli i pieprzu.
  2. 2. Twarożek przekładamy na głęboki talerz lub miskę i zagniatamy widelcem, aby nie natrafiły na duże ziarenka twarogu. Dodaj posiekane zioła. Wszelkie zioła będą pasować do twojego gustu. Mam pół pęczka zielonej cebuli, kopru i pietruszki. Kolendrę można zastąpić pietruszką. Dodaj trochę kwaśnej śmietany, aby nadzienie nie było zbyt gęste. Śmietanę można zastąpić majonezem lub np. jogurtem, jeśli dbasz o kondycję.
  3. 3. Dodać sól, pieprz do nadzienia twarogowego, wycisnąć czosnek przez praskę i dobrze wymieszać masę.
  4. 4. Na stole rozkładamy jeden liście lawaszu. Rozłóż na nim cienką warstwę nadzienia twarogowego ziołami. Chleb pita składamy w płaską bułkę lub po prostu składamy na kilka warstw.
  5. układamy nadzienie na lawaszu
  6. 5. Pokrój lawasz na porcje.
  7. kroimy lawasz na porcje
  8. 6. Kwadraty lawaszu z twarogiem przesuwamy na blasze wyłożonej pergaminem lub papierem do pieczenia. Delikatnie za pomocą silikonowej szczoteczki nasmarować wierzch chleba pita ubitym jajkiem, aby uzyskać złocistobrązową skórkę (chleb pita można natłuścić roztopionym masłem zamiast jajka), a nasz chlebek pita z twarogiem do pieczenia w piekarniku wstępnie nagrzanym przez 10-20 minut w średniej temperaturze (czas pieczenia zależy od piekarnik). Mała rada dla gospodyń domowych: lawasz nie traci smaku przez długi czas - można go przechowywać w stanie suchym nawet do sześciu miesięcy. Aby świeży chleb pita nie kwitł - przechowuj go w lodówce.
  9. lawasz z twarogiem
Lawasz z twarogiem w piekarniku
Lawasz z twarogiem w piekarniku
Wegetariańska makaronowa zapiekanka
(17)
Fit risotto z burakami i szparagami
(1)
Fusilli z pomidorami suszonymi
(1)