Kurczak w słodko-kwaśnym sosie po chińsku

2020-08-12 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Kurczak w słodko-kwaśnym sosie po chińsku
Delikatne kawałki piersi z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym! Kurczak przygotowany według tego przepisu okazuje się bardzo delikatny - kawałki po prostu rozpływają się w ustach. Do tego dania nie będą potrzebne żadne niezwykłe składniki - na pewno każda gospodyni ma wszystko. Ale danie zachwyci i urozmaici Twój stół!

Składniki

    • piersi z kurczaka: 300 gram
    • skrobia: 4 stołowe łyżki
    • sos sojowy: 100 ml
    • ketchup: 1 stołowa łyżka 
    • ocet jabłkowy: 1 stołowa łyżka 
    • czosnek: 2 ząbki 
    • cukier: 1 stołowa łyżka 
    • olej roślinny: 100 ml. 
    • sól: do smaku
    • ostra papryka mielona: do smaku


    Wykonanie przepisu

  1. 1. Przygotuj wszystkie potrzebne potrawy. W tradycyjnym przepisie zwykle biorą filety z piersi kurczaka, ale mogą to być również filety z uda lub inne części kurczaka. Najlepiej zabrać schłodzone mięso drobiowe - jest dużo zdrowsze niż mięso mrożone. Wybierz naturalnie sfermentowany sos sojowy - nie idź na tani, fałszywy prawdziwy sos sojowy. Najlepiej, jeśli znajdziesz sos, który można ugotować lub sos do marynaty.
  2. składniki na kurczak w słodko-kwaśnym sosie po chińsku
  3. 2. Filet z kurczaka umyj, osusz i pokrój na średniej wielkości kawałki. Ponieważ danie jest chińskie, wygodnie jest wziąć kawałek kurczaka pałeczkami.
  4. pokrojony filet z kurczaka na średnie kawałki
  5. 3. Posol kurczaka do smaku, ale pamiętaj, że sos sojowy jest również dość słony, więc użyj połowy soli, której używałbyś do zwykłego posiłku. Ponadto, jeśli chcesz, możesz przyprawić kurczaka lub dodać inne suszone przyprawy.
  6. przyprawione kawałki fileta z kurczaka
  7. 4. Dodaj 3 łyżki skrobi do kurczaka. Może to być ziemniak lub kukurydza. Wymieszać. Kawałki kurczaka panierowane w skrobi.
  8. dodajemy skrobię do kurczaka
  9. 5. Na patelni rozgrzać olej roślinny, dodać kawałki kurczaka i smażyć ze wszystkich stron przez około 10 minut. Następnie wyjmij kurczaka z patelni.
  10. smażone kawałki kurczaka na patelni
  11. 6. Wlej ocet do tej samej patelni, na której smażono kurczaka. Możesz wziąć nie tylko ocet jabłkowy, ale także ocet winogronowy lub winny. Lub nawet zwykły ocet 6%.
  12. dodajemy ocet na patelnię
  13. 7. Następnie wlej sos sojowy. Dusić wszystko na małym ogniu.
  14. wlewamy sos sojowy
  15. 8. Dodaj cukier.
  16. dodajemy cukier na patelnię
  17. 9. Następnie keczup lub pasta pomidorowa.
  18. dodajemy keczup
  19. 10. Teraz dodaj mielony czosnek na patelnię. Przeciskam go przez prasę, ale goździk można zetrzeć lub posiekać nożem.
  20. dodajemy czosnek
  21. 11. Doprowadzić do wrzenia na małym ogniu.
  22. doprowadzamy słodko-kwaśny sos do wrzenia
  23. 12. Pozostałą skrobię rozpuść w szklance zimnej wody.
  24. rozpuszczona skrobia w wodzie
  25. 13. Wlać na patelnię.
  26. wlewamy skrobię z woda na patelnię
  27. 14. Gotować przez kilka minut, aż zgęstnieje.
  28. gotujemy do zgęstnienia
  29. 15. Umieść kurczaka na patelni i zamieszaj. Pozostaw na 10 minut na każdy kęs, aby namoczyć w sosie.
  30. kurczak w sosie słodko kwaśnym
  31. 16. Okazuje się, że jest bardzo smaczny! Smacznego!
Kurczak w słodko-kwaśnym sosie po chińsku
Kurczak w słodko-kwaśnym sosie po chińsku

Answering to comment

Kurczak garam masala
(1)
Dietetyczny obiad z kurczaka
(1)
Rosół z jęczmienia z kurczaka
(1)
Tajska pikantna zupa z kurczaka
(1)