Delikatne kawałki piersi z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym! Kurczak przygotowany według tego przepisu okazuje się bardzo delikatny - kawałki po prostu rozpływają się w ustach. Do tego dania nie będą potrzebne żadne niezwykłe składniki - na pewno każda gospodyni ma wszystko. Ale danie zachwyci i urozmaici Twój stół!
Składniki
piersi z kurczaka: 300 gram
skrobia: 4 stołowe łyżki
sos sojowy: 100 ml
ketchup: 1 stołowa łyżka
ocet jabłkowy: 1 stołowa łyżka
czosnek: 2 ząbki
cukier: 1 stołowa łyżka
olej roślinny: 100 ml.
sól: do smaku
ostra papryka mielona: do smaku
Wykonanie przepisu
1. Przygotuj wszystkie potrzebne potrawy. W tradycyjnym przepisie zwykle biorą filety z piersi kurczaka, ale mogą to być również filety z uda lub inne części kurczaka. Najlepiej zabrać schłodzone mięso drobiowe - jest dużo zdrowsze niż mięso mrożone. Wybierz naturalnie sfermentowany sos sojowy - nie idź na tani, fałszywy prawdziwy sos sojowy. Najlepiej, jeśli znajdziesz sos, który można ugotować lub sos do marynaty.
2. Filet z kurczaka umyj, osusz i pokrój na średniej wielkości kawałki. Ponieważ danie jest chińskie, wygodnie jest wziąć kawałek kurczaka pałeczkami.
3. Posol kurczaka do smaku, ale pamiętaj, że sos sojowy jest również dość słony, więc użyj połowy soli, której używałbyś do zwykłego posiłku. Ponadto, jeśli chcesz, możesz przyprawić kurczaka lub dodać inne suszone przyprawy.
4. Dodaj 3 łyżki skrobi do kurczaka. Może to być ziemniak lub kukurydza. Wymieszać. Kawałki kurczaka panierowane w skrobi.
5. Na patelni rozgrzać olej roślinny, dodać kawałki kurczaka i smażyć ze wszystkich stron przez około 10 minut. Następnie wyjmij kurczaka z patelni.
6. Wlej ocet do tej samej patelni, na której smażono kurczaka. Możesz wziąć nie tylko ocet jabłkowy, ale także ocet winogronowy lub winny. Lub nawet zwykły ocet 6%.
7. Następnie wlej sos sojowy. Dusić wszystko na małym ogniu.
8. Dodaj cukier.
9. Następnie keczup lub pasta pomidorowa.
10. Teraz dodaj mielony czosnek na patelnię. Przeciskam go przez prasę, ale goździk można zetrzeć lub posiekać nożem.
11. Doprowadzić do wrzenia na małym ogniu.
12. Pozostałą skrobię rozpuść w szklance zimnej wody.
13. Wlać na patelnię.
14. Gotować przez kilka minut, aż zgęstnieje.
15. Umieść kurczaka na patelni i zamieszaj. Pozostaw na 10 minut na każdy kęs, aby namoczyć w sosie.
16. Okazuje się, że jest bardzo smaczny! Smacznego!
Answering to comment