1. Wlać 100 ml do szklanki mleko. Dodaj 2 stołowe łyżki cukru i szczyptę soli. Rozpuścić cukier i sól w mleku. Mleko powinno być ciepłe lub podgrzewane w kuchence mikrofalowej.
2. Ubij 1 jajo kurze w mleku (rozmiar nie ma znaczenia). Wszystko zamieszaj widelcem.
3. Dodaj drożdże i pozwól im się rozproszyć. Muszą się całkowicie rozpuścić. Teraz uzupełnij szklankę wodą. Całkowita masa płynu w szklance powinna wynosić 200-250 ml. Rezultatem powinien być prawie jednolity kremowy płyn bez ziaren. Wlewamy tyle wody, ile pasuje.
4. Przesiej mąkę do miski (3 filiżanki, reszta w razie potrzeby). Zetrzyj zimne masło. Masło można zastąpić margaryną. Wymieszaj masło i mąkę rękami. Otrzymujemy jednorodne okruchy mąki. Wlej do niego mleko i płyn drożdżowy. Zagnieść ciasto.
5. Ciasta nie można zakłócać rękami. Z ciepła dłoni masło topi się, co pozbawia ciasto laminacji. Zagniataj ciasto mikserem przez około 7 minut. Zbierz ciasto w kulkę. Okaże się jednorodny i gęsty. Bardzo przypomina miękką plastelinę.
6. Umyj miskę. Nasmaruj ściany olejem. Włóż ciasto do miski. Dokręcić folią i przechowywać w lodówce przez co najmniej 12 godzin, ale maksymalnie 24. Ciasto dojrzeje w lodówce. Nie spodziewaj się, że wzniesie się wysoko. Rozmiar ciasta prawie się nie zwiększa, ale jego struktura w dotyku będzie zupełnie inna.
7. Przygotuj jabłka. Muszą zostać umyte. Pokrój miąższ i pokrój go w średnie kostki.
8. Wyjmij gotowe ciasto z miski. Podziel na 3-4 części. Rzuć piłkę z każdej części. Rzuć każdą piłkę w warstwę podobną do prostokąta. Połóż jabłka na środku łóżka i posyp cukrem. Krawędzie są nacięte. Utwórz kulebyak, oplatając warkocz z ciasta. Dobrze ostrz krawędzie. Podczas pieczenia jabłka zaczną sok i sok ten powinien pozostać wewnątrz naczynia do pieczenia.
9. Przenieś ciasto na blachę do pieczenia. Przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Nasmaruj Kulebyaku ubitym jajkiem i piecz przez 30 minut. Może trochę dłużej. Kieruj się różową skórką. Wyjmij z piekarnika. Schłodzić bezpośrednio na blasze do pieczenia. Ciasto jest delikatne, kruche. Przenieś na talerz. Podawaj herbatę lub po prostu tak. Smacznego !