Bułeczki ze szpinakiem i szynką czosnkową

2024-07-03 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Bułeczki ze szpinakiem i szynką czosnkową
Lubicie szpinak? Jeśli tak, na pewno posmakują Wam te bułeczki! Z dodatkiem szynki smażonej z czosnkiem oraz mozzarelli, bułeczki te są pyszną kolacją lub przekąską na przyjęcia. Połączenie tych składników sprawia, że trudno im się oprzeć. Co więcej, szpinak jest bogaty w żelazo, witaminy A, C, K oraz foliany, które są ważne dla zdrowia. Spożywanie szpinaku wspomaga układ krwionośny i wzmacnia kości.

Alternatywy składników

  • Szpinak: Zamiast świeżego szpinaku można użyć mrożonego, jednak należy go wcześniej rozmrozić i odcisnąć nadmiar wody.
  • Mozzarella: Można zastąpić innym serem żółtym, np. goudą lub cheddar.
  • Szynka: Można użyć szynki drobiowej lub nawet boczku dla odmiany smakowej.

Wskazówki dotyczące przepisu

  • Bułeczki można posypać sezamem lub czarnuszką przed pieczeniem, aby dodać im chrupkości i dodatkowego smaku.
  • Świetnie komponują się z dodatkiem suszonych pomidorów, które można dodać do farszu.

Korzyści zdrowotne i wady tego dania

  • Korzyści: Bułeczki są źródłem białka, witamin i minerałów dzięki szpinakowi i mozzarelli.
  • Wady: Zawierają białą mąkę i tłuszcz z masła, co może być niekorzystne dla osób na diecie niskokalorycznej.

Kalorie

  • Kalorie w całości: Około 2500 kcal
  • Kalorie na porcję: Około 250 kcal

Składniki

    Ciasto
    • Mleko: 250 ml ciepłego
    • Drożdże: 30 g świeżych
    • Mąka tortowa: 3 szklanki
    • Jajko: 1 sztuka
    • Masło: 2 łyżki miękkiego
    • Cukier: 1 łyżeczka
    • Sól: 1 łyżeczka
    Farsz
    • Masło: 1 łyżka
    • Szynka w plasterkach: 150 g
    • Czosnek: 3 ząbki
    • Świeży szpinak: 2 garści
    • Ser mozzarella: 200 g

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Przygotowanie drożdży: Drożdże i cukier rozpuścić w ciepłym mleku, odstawić na kilka minut.
  2. 2. Mieszanie składników: Mąkę przesiać do miski, dodać sól i jajko. Następnie dodać miękkie masło i mleko z drożdżami. Zagnieść ciasto, w razie potrzeby dodając więcej mąki.
  3. 3. Wyrastanie ciasta: Przykryć ciasto ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
  4. 4. Przygotowanie farszu: Masło rozpuścić na patelni, dodać pokrojoną w kostkę szynkę i smażyć do zarumienienia. Dodać drobno posiekany czosnek i smażyć przez 1 minutę. Dodać szpinak i podsmażyć, aż zmięknie.
  5. 5. Formowanie bułeczek: Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na kształt prostokąta. Na całej powierzchni rozłożyć liście szpinaku, posypać połową mozzarelli i szynki z czosnkiem.
  6. 6. Zwijanie: Ciasto ściśle zwinąć w rulon, tak by miejsce złączenia znalazło się pod spodem. Pokroić na kawałki.
  7. 7. Pieczenie: Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć i odstawić na 20 minut. Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180°C przez 20-25 minut.
  8. 8. Podsumowanie: Bułeczki ze szpinakiem i szynką czosnkową to nie tylko smaczna, ale i zdrowa przekąska, która z pewnością przypadnie do gustu każdemu. Dzięki dodaniu szpinaku, danie to jest bogate w witaminy i minerały, a jednocześnie pozostaje sycące i pyszne​.
Drodżówki z morelami
(1)
Twarożkowe rogaliki z rodzynkami
(1)
Bułeczki Bao z chrupiącym kurczakiem
(1)
Pumpkin cinnamon rolls - Dyniowe bułeczki cynamonowe
(1)
Parówki w cieście drożdżowym
(1)
Drożdżówki z chałwą
(1)
Delikatne bułeczki z cynamonem i orzechami
(1)