Wspaniałe wypieki na herbatę lub kawę, możliwe jest z mlekiem, które bardziej mi smakuje. Babeczki okazały się smaczne i bardzo pachnące. Upiekłam je w foliowych puszkach.
Składniki
mąka: 1,5 filiżanki
banany: 2
jajko: 2
kremowy twaróg: 150 gramów
pijący jogurt truskawkowy: 0,5 filiżanki
cukier puder: 0,5 szklanki (Szklanka: 250 ml)
olej roślinny: 4 stołowe łyżki
proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
Wykonanie przepisu
1. Rozdrabniamy banany widelcem.
2. Dodaj jogurt, wymieszaj.
3. Dodaj ser twarożkowy, wymieszaj. Miałem ser Almette, małe wiadro.
4. Ubij jajka lekko cukrem pudrem (mam lukier z wanilią), dodaj olej roślinny, wymieszaj, dodaj do mieszanki bananowej.
5. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, przesiej i ostrożnie dodaj, mieszając łyżką, staraj się nie mieszać energicznie, wtedy babeczki będą przewiewne.
6. Napełnij przygotowane foremki ciastem pół ciasta, piec babeczki w 180 stopniach przez 35-40 minut.
7. Gotowość do sprawdzenia za pomocą drewnianego szpikulca Pozostaw przygotowane babeczki na kolejne 5-10 minut w otwartym piekarniku, a następnie wyjmij i ostudź, ciesz się herbatą!