Krewetki z suszonymi pomidorami, szpinakiem i sosem śmietanowym

2022-12-08 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Krewetki z suszonymi pomidorami, szpinakiem i sosem śmietanowym
Krewetki z makaronem w sosie śmietanowym to zawsze uwielbiane danie obiadowe lub kolacyjne. No chyba, że znajdziesz osoby, które nie lubią krewetek. W przeciwnym razie bardzo trudno odmówić talerzowi parującego makaronu z ładnymi różowymi krewetkami i aromatycznym sosem czosnkowym. Brzmi pysznie, prawda? Co najważniejsze, nie jest czasochłonne (jeśli macie świeże lub rozmrożone krewetki), więc nie będziecie musieli spędzać dużo czasu na brykaniu w garnkach i będziecie mogli cieszyć się smaczną kolacją (lub obiadem).

Wskazówka: Krewetki mogą być używane z ogonkami lub bez.

Składniki

    • 350 gramów mrożonych, średniej wielkości, ugotowanych krewetek
    • niskotłuszczowa śmietana: 400 mililitrów
    • suszone pomidory w oleju: 200 gramów
    • umyte liście szpinaku: 4 duże garście
    • białe wino: 100 mililitrów
    • cebula: 1 (mała)
    • czosnek: 6 ząbków
    • drobno starty parmezan: 1 garść
    • masło: 2 łyżki stołowe
    • oregano: jedna trzecia łyżeczki
    • sól
    • ziarnka pieprzu czarnego
    • świeża pietruszka (opcjonalnie)

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Najpierw rozmrażamy krewetki, następnie odsączamy z płynu.
  2. 2. Ząbki czosnku obrać i posiekać.
  3. 3. Następnie rozpuść masło na dużej patelni na średnim ogniu.
  4. 4. Dodać czosnek i smażyć przez około minutę.
  5. 5. Następnie dodaj krewetki, dopraw solą i pieprzem i smaż przez 2 minuty, aż krewetki będą tylko różowe. Następnie umieść krewetki i czosnek w misce. Pozostałe masło pozostawić na patelni.
  6. 6. Następnie obrać i posiekać cebulę, dodać na patelnię z resztą masła i smażyć do miękkości (w razie potrzeby dodać jeszcze trochę masła). Następnie wlewamy wino i podgrzewamy przez kilka minut.
  7. 7. Suszone pomidory wyjąć z oleju, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w cienkie paski i dodać na patelnię z cebulą, wymieszać i smażyć kilka minut.
  8. 8. Zmniejszyć ogień do niskiego, wlać śmietankę, ciągle mieszać i podgrzewać, aż śmietanka zacznie bulgotać. Doprawić solą i pieprzem.
  9. 9. Następnie dodajemy szpinak, mieszamy i podgrzewamy przez kilka minut, aż wszystkie liście szpinaku będą miękkie. Dodać parmezan i wymieszać.
  10. 10. Na patelni z sosem umieścić krewetki i czosnek, doprawić oregano i solą w razie potrzeby. Wymieszać i podawać z makaronem lub francuskim pieczywem.
  11. 11. Przed podaniem posypać posiekaną świeżą pietruszką. Smacznego!

Answering to comment

Zupa tajska z krewetkami, pieczarkami i papryką
(1)
Zielona sałata lodowa z krewetkami
(1)
Makaron gryczany z ostrymi krewetkami
(1)
Krewetki w lekkim sosie
(1)