Krewetki w lekkim sosie

2022-07-26 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Krewetki w lekkim sosie
Część rodzinki baluje w Hiszpanii, a mnie w domu skręca. Nie z zazdrości, nie, nie :) lecz z tęsknoty,  bo pomimo oszałamiająco pięknej pogody w Polsce, to tęskni mi się za śródziemnomorskimi klimatami, które uwielbiam. Dzisiaj namiastka smaków, które kojarzą mi się z wakacjami i morzem. Krewetki. W bardzo prostej i chyba mojej ulubionej wersji.

Składniki

    • 600 g krewetek 
    • 100 ml białego wytrawnego wina
    • pół pęczka pietruszki
    • 5 sporych ząbków czosnku
    • papryczka chili
    • 4 łyżki oleju
    • łyżka masła
    • sól

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Tym razem nie udało mi się kupić świeżych krewetek. Użyłam mrożonych, oczyszczonych, podgotowanych, czyli tych różowych. Wyjmujemy je z zamrażalnika pół godziny przed gotowaniem, przelewamy wrzątkiem i pozostawiamy na durszlaku do zupełnego rozmrożenia.
  2. 2. Siekamy pietruszkę.
  3. 3. Czosnek i papryczkę także kroimy, niekoniecznie bardzo drobno. (papryczka mi umknęła na zdjęciu, ale posiekana została ;) )
  4. 4. W garnku rozgrzewamy olej z odrobiną masła.
  5. 5. Podsmażamy chwilę czosnek i chili.
  6. 6. Dodajemy krewetki i króciutko przesmażamy.
  7. 7. Dolewamy wino i nieco soli.
  8. 8. Gotujemy około 5 minut na sporym ogniu, by lekko zredukować sos. Dodajemy natkę pietruszki.
  9. 9. Dokładamy masło.
  10. 10. Gdy się rozpuści, jeszcze próbujemy i ewentualnie doprawiamy solą. Gotowe. Polecam serwować z dobrym pieczywem, który można maczać w powstałym w trakcie gotowania, przepysznym sosem.
Krewetki w lekkim sosie
Krewetki w lekkim sosie
Krewetki w lekkim sosie
Krewetki w lekkim sosie
Krewetki w lekkim sosie
Krewetki w lekkim sosie
Krewetki w lekkim sosie
Krewetki w lekkim sosie
Krewetki w lekkim sosie
Temaki sushi z krewetkami surimi
(1)
Małże w sosie z mleka kokosowego (azjatyckie)
(1)
Chłodnik ogórkowy z krewetkami
(1)
Prawdziwy sos do sałatek Cezar - sałatka Cezar z kurczakiem/krewetkami lub łososiem
(1)