Krem z pieczonej cukinii i ziemniaków

2022-07-25 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Krem z pieczonej cukinii i ziemniaków
To jest naprawdę dobra i pożywna zupa :) U mnie powstała trochę przypadkiem - zapomniałam zabrać z targu kupionego mięso na rosół. A w lodówce akurat uśmiechały się piękne cukinie zerwane prosto z ogródka mojej koleżanki Kasi. :) Polecam! 

Składniki

    • l l warzywnego bulionu
    • 2 mniejsze cukinie
    • 5 małych ziemniaków
    • 1/2 główki czosnku
    • 2 łyżki masła 
    • 2 łyżki startego parmezanu lub innego twardego sera (opcjonalnie)
    • garść słonecznika 
    Jeżeli nie masz gotowego bulionu ugotuj go!
    • 3 marchewki
    • 2 pietruszki
    • kawałek selera
    • kawałek pora
    • 1 mała cebula
    • trochę natki selera i pietruszki
    • świeży lubczyk
    • kawałek kapusty
    • 2 listki laurowe
    • (nic nie szkodzi jeżeli akurat nie masz w domu któregoś składnika, bulion i tak będzie pyszny)

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Ugotuj bulion: umyte warzywa wstaw do garnka i zalej wodą, tak aby przykryła wszystko. U mnie po wlaniu wody miarka na garnku pokazywała 2,5 l. Gotuj na wolnym ogniu przez około 3 godziny. Przez ten czas sporo wody powinno odparować a warzywa zmięknąć. Na 15 minut przed zdjęciem garnka z ognia posól bulion do smaku. Po ugotowaniu powinno pozostać Ci około 1 l bulionu. I to będzie baza naszej zupy.
  2. 2. Upiecz ziemniaki, cukinie i czosnek: Ja przygotowuję pieczonki na godzinę przed zdjęciem bulionu z ognia. Rozgrzej grill w piekarniku na 220 stopni. Ziemniaki wyszoruj pod bieżącą wodą i pozostaw w skórce. Cukinie pokrój na większe cząstki, a ziemniaki na mniejsze (dzięki temu upieką się mniej więcej w podobnym czasie). Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Dodaj ząbki czosnku w łupinie. Skrop odrobiną oliwy i posól. Wstaw do piekarnika na dolną półkę na około 20 minut - warzywa po tym czasie powinny zmięknąć.
  3. 3. Przygotuj krem: Odłóż kilka pieczonych ziemniaków i cukinii do dekoracji zupy. Dodaj do bulionu pieczonki razem z czosnkiem obranym ze skórki, masło i parmezan. Całość zmiksuj na gładko blenderem, a w razie potrzeby przetrzyj jeszcze przez sito.
  4. 4. Upraż słonecznik: Rozgrzej suchą patelnię, wrzuć kilka łyżek słonecznika i upraż na złoty kolor. Co jakiś czas wstrząśnij patelnią, aby słonecznik się nie przypalił.
  5. 5. Do miseczek wlej gorący krem, udekoruj cząstkami ziemniaków i cukinii oraz posyp prażonym słonecznikiem. Podawaj od razu. Smacznego!
Krem z pieczonej cukinii i ziemniaków
Kasza gryczana z warzywami, fasolą i serem
(1)