Przepis dla miłośników pysznego mięsa: kotlety są nasycone sokami i aromatami grzybów, cebuli, gęstego sosu z musztardą i ziołami. Przepis spodoba się również tym, którzy wolą nie smażyć mięsa.
Składniki
schab (lub polędwica): 500-550 gram
świeże pieczarki: 100-120 gram
przyprawy prowansalskich ziół: 1 łyżeczka
cebula: 1 średnia
musztardy: 1-1,5 łyżeczki
czosnku: 3 ząbki
majonezu: 4–5 łyżeczki
posiekanej kolendry i koperku: 4–5 łyżeczek
twardego sera: 130–160 gram
sól, mielony pieprz
olej roślinny
Wykonanie przepisu
1. Procedura przygotowywania mięsa jest nam znana w przypadku kotletów: myjemy mięso, ostrożnie usuwamy wilgoć ze złożonych ręczników papierowych, kroimy na 5-6 warstw (nie zapomnij - na włóknach). I, leżąc w woreczku z folią spożywczą, zbijamy obie strony, przecinając warstwę tłuszczu, jeśli pociąga za siekacz.
2. Po rozłożeniu go na desce przypraw kotlety solą, pieprzem, prowansalskimi ziołami, które można zastąpić chmielem włoskim lub słonecznikowym lub inną przyprawą do mięsa.
3. Rozprowadzamy mięso w postaci pokrytej olejem roślinnym, pokrywamy je dość cienkimi półpierścieniami cebuli. Na wierzchu umyte i pokrojone pieczarki.