Bardzo smaczne, soczyste, aromatyczne steki wieprzowe będą świetną opcją zarówno na regularny obiad, jak i na świąteczny stół. W przepisie liczba produktów jest podana w 2 porcjach.
Składniki
karkówka (2 steki po 180 g): 360 gram
naturalny sok pomidorowy: 6 łyżek
sos sojowy: 2 łyżki
czarny pieprz (mielony): szczypta
ostra papryka (mielona): do smaku
kolendra (mielona): szczypta
olej roślinny: 1 łyżka
sos balsamiczny (do smaku i pożądania)
zeloni (do serwowania)
Wykonanie przepisu
1. Pokrojone mięso do ubicia.
2. Przygotuj marynatę: Wymieszaj sok pomidorowy (używam soku pomidorowego we własnym soku), sos sojowy, czarna i ostra papryka, kolendra, olej roślinny.
3. Marynuj mięso przez co najmniej 4 godziny.
4. Rozgrzej patelnię. Rozłóż mięso na suchej patelni.