Kotlety mielone z młodymi ziemniakami, wiosenną sałatką i delikatnym sosem koperkowym

2025-05-05 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Kotlety mielone z młodymi ziemniakami, wiosenną sałatką i delikatnym sosem koperkowym
Kotlety mielone z młodymi ziemniakami, wiosenną sałatką i delikatnym sosem koperkowym to klasyka polskiej kuchni, która od lat gości na naszych stołach. To danie, które kojarzy się z domowym ciepłem, rodzinnym obiadem i smakiem dzieciństwa. Soczyste kotlety, usmażone na złocisty kolor, doskonale komponują się z delikatnymi, młodymi ziemniaczkami oprószonymi koperkiem. Do tego świeża, chrupiąca sałatka z rzodkiewką i ogórkiem, która wnosi do talerza lekkość i wiosenną świeżość. Całość dopełnia aromatyczny sos koperkowy – lekki, kremowy i pachnący świeżym koperkiem, który podkreśla smak mięsnych kotletów. To połączenie sprawia, że ten obiad jest nie tylko sycący, ale też pełen harmonii smaków. Kotlety mielone to potrawa uniwersalna — sprawdzą się zarówno na codzienny obiad, jak i na rodzinne spotkanie. Dzięki różnorodności składników i dodatków, każdy może dostosować to danie do własnych upodobań. Warto po nie sięgnąć, by przypomnieć sobie smaki tradycji w najlepszym wydaniu.  
Reklama

Alternatywy składników

  • Mięso mielone: zamiast wieprzowego lub wieprzowo-wołowego można użyć mięsa z indyka lub kurczaka dla lżejszej wersji kotletów.
  • Bułka: można zastąpić ją namoczonym chlebem pszennym lub pełnoziarnistym.
  • Śmietana kremówka: można użyć śmietany 18% lub jogurtu naturalnego dla mniej kalorycznej wersji sosu.
  • Czosnek: dla łagodniejszego smaku można dodać odrobinę czosnku granulowanego.
  • Masło: da się zastąpić olejem roślinnym lub klarowanym masłem.
  • Mąka: można użyć mąki ziemniaczanej zamiast pszennej dla delikatniejszej konsystencji sosu.

Wskazówki dotyczące przepisu
 
  • Mięso warto wyrabiać przez kilka minut, by kotlety były bardziej zwarte i soczyste.
  • Jeśli masa mięsna wydaje się zbyt rzadka, można dosypać więcej bułki tartej.
  • Kotlety najlepiej smażyć na średnim ogniu, aby były równomiernie usmażone i soczyste w środku.
  • Do sosu koperkowego warto dodać łyżeczkę soku z cytryny, który podkreśli smak koperku.
  • Młode ziemniaki warto ugotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem świeżego koperku.
  • Sałatkę najlepiej przyprawić tuż przed podaniem, aby warzywa zachowały chrupkość.

Składniki

    Kotlety mielone: 
    • Mięso mielone wieprzowe lub wieprzowo-wołowe: 500 g.
    • Bułka pszenna namoczona w mleku: 1 sztuka.
    • Cebula: 1 sztuka.
    • Czosnek: 2 ząbki.
    • Jajko: 1 sztuka.
    • Sól: do smaku.
    • Pieprz: do smaku.
    • Majeranek: do smaku.
    • Papryka słodka: do smaku.
    • Bułka tarta do obtaczania: około 50 g.
    • Olej lub smalec do smażenia: do potrzebnej ilości.
    Sos koperkowy:
    • Bulion lub rosół: 250 ml.
    • Śmietana kremówka: 200 ml.
    • Czosnek: 1 ząbek.
    • Masło: 1/2 łyżki.
    • Mąka: 1 łyżka.
    • Koperek świeży, posiekany: 3 łyżki.
    • Sól: do smaku.
    • Pieprz: do smaku.

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Kotlety mielone: Na początku bułkę należy namoczyć w mleku i dokładnie odcisnąć z nadmiaru płynu.
  2. 2. Cebulę drobno się sieka, a następnie rumieni na niewielkiej ilości tłuszczu, aż nabierze złocistego koloru.
  3. 3. Do dużej miski przekłada się mięso mielone, dodaje przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko oraz usmażoną cebulkę.
  4. 4. Całość przyprawia się solą, pieprzem, majerankiem i słodką papryką według uznania.
  5. 5. Masę mięsną wyrabia się ręką przez kilka minut, aż stanie się jednolita i elastyczna. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodaje się trochę bułki tartej.
  6. 6. Z gotowej masy formuje się kotleciki średniej wielkości, które następnie obtacza się w bułce tartej.
  7. 7. Kotlety smaży się na rozgrzanym tłuszczu, z obu stron, aż osiągną złotobrązowy kolor.
  8. 8. Usmażone kotlety odsącza się na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
  9. 9. Sos koperkowy: Na patelni rozpuszcza się masło i przez chwilę podsmaża przeciśnięty przez praskę czosnek.
  10. 10. Następnie wlewa się bulion i doprowadza do wrzenia.
  11. 11. Śmietanę miesza się z mąką, a dla lepszego połączenia warto dodać kilka łyżek gorącego bulionu.
  12. 12. Mieszankę wlewa się do gotującego się bulionu, energicznie mieszając, aby uniknąć grudek.
  13. 13. Sos gotuje się, aż delikatnie zgęstnieje.
  14. 14. Na koniec dodaje się posiekany koperek i doprawia do smaku solą oraz pieprzem.
Kotlety mielone z młodymi ziemniakami, wiosenną sałatką i delikatnym sosem koperkowym
Kotleciki z ryżem i cukinią
(1)
Kotlety jajeczne z kalafiorem
(1)
Kotlety z kurczaka i pysznym nadzieniem
(3)
Tradycyjne kotleciki pożarskie z młodą kapustą duszoną
(1)