Klasyczny sos salsa to prosty i niedrogi przepis. Ten sos można teraz zrobić prawie o każdej porze roku. Do jego przygotowania lepiej jest używać świeżych warzyw. Powstały sos podawaj z mięsem lub rybą, lub suchych przekąsek.
Składniki
pomidory: 3 szt
cebula: 1 szt
papryczka chili: 1 szt
czosnek: 3 ząbki
kminek: 1 łyżeczka
sól: do smaku
sok z cytryny: 1 stołowa łyżka
olej słonecznikowy: 40 gram
kolendra: 20 gram
Wykonanie przepisu
1. Przygotuj składniki z listy. Cebula może być używana w kolorze białym lub czerwonym. Wybierz pomidory, które są dojrzałe, mięsiste, soczyste i aromatyczne. Smak pomidorów w dużej mierze decyduje o smaku sosu.
2. Umyj i osusz pomidory ręcznikiem papierowym. Obierz białą lub czerwoną cebulę. Pokrój je na duże kliny. Ułożyć na blasze do pieczenia, lekko skropić rafinowanym olejem słonecznikowym o wysokiej temperaturze dymienia. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz warzywa przez około 30 minut. Można dodać ząbki czosnku, aby uzyskać łagodniejszy smak salsy i jalapeno.
3. Wyjąć upieczone warzywa, lekko ostudzić i przełożyć do miski blendera. Jeśli nie masz blendera, przekręć warzywa przez maszynkę do mięsa.
4. Dodajemy pozostałe składniki: sól, sok z cytryny, kminek, grubo posiekaną kolendrę. Usuń nasiona z ostrej papryki, a także wyślij do miski. Dostosuj jego ilość do swoich upodobań, ale nie przesadzaj. Należy pamiętać, że ostrość sosu będzie się rozwijać z czasem, więc zachowaj ostrożność. Przewijaj zawartość, aż będzie gładka, używając trybu tętnienia i zatrzymując się co 10 sekund. Jest to konieczne, aby ocenić konsystencję sosu.
5. To wszystko! Klasyczna salsa jest gotowa! Spróbuj tego. Jeśli chcesz, dodaj starty świeży czosnek (2-3 ząbki), sól do smaku, możesz trochę posmarować, jeśli pomidory są kwaśne. Wlej sok z limonki lub cytryny (około 1 łyżka stołowa). Zmiękczy ostrość sosu. Ogólnie rzecz biorąc, przynieś danie do znajomego smaku.
6. Powstały sos podawaj do mięs, dań rybnych, pieczonego drobiu i dziczyzny lub po prostu do chleba, makaronu, ziemniaków, tortilli lub frytek. Sos można podać od razu lub przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku do 3 dni.
7. Jeśli pomidory nie są bardzo dojrzałe, a sos jest suchy, dodaj startego pomidora na drobnej tarce, co skoryguje brak potrawy.
8. Jeśli nie lubisz kolendry, dodaj inne wybrane zioła. Odpowiednia pietruszka, bazylia, rozmaryn, koperek, mięta, trybula, estragon, majeranek, piórka z zielonej cebuli. Smacznego !