Chutney to wspaniała przyprawa powszechnie przygotowana i stosowana w kuchni indyjskiej. Tam podawany jest jako dodatek do dania głównego, sos do chleba lub jako osobna przekąska między różnymi posiłkami podczas kolacji.
Różnorodność chutney jest niezwykle duża, składniki różnią się w zależności od regionu, w którym chutney został wyprodukowany. Chutney można zrobić z pomidorów i ogórków, a także z kokosa i limonki. Ale jednym z najczęściej produkowanych chutneyów w całych Indiach jest mango. Dlatego polecam, abyś zrobiłeś to dla siebie.
Jeśli kochasz chutney, zawsze najlepiej zrobić je w swojej kuchni. W ten sposób będzie nie tylko świeższa, ale i zdrowsza. Komercyjnie produkowane chutneys są bogate w cukier, aby utrzymać je na półkach sklepowych tak długo, jak to możliwe.
Chutney z mango jest niezwykle wszechstronny. Choć wygląda jak dżem, jest bardzo pikantny – nadaje się nie tylko na owsiankę. Polecam chutney z mango do smażonego mięsa, jogurtu greckiego lub tostów. Chutney idealnie nadaje się na deskę serów lub „błyszczy” przy robieniu burgera.
Dzielę się naprawdę prostym, łatwym do wykonania przepisem. 😊
Ze wskazanych ilości składników otrzymuje się około jednej filiżanki chutney z mango.